OPEC nezvýší produkci ropy

01.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 1. února (zpravodaj ČTK) - Zástupci členských států Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes po krátkém jednání ve Vídni rozhodli, že v nejbližší době nezvýší nynější produkci této suroviny. Odmítli tak požadavky spotřebitelských zemí, které doufaly, že zvýšení těžby přispěje ke snížení světových cen ropy.

Ministři ropného průmyslu 13 členských států OPEC se dnes sešli ve Vídni na mimořádné schůzce, na níž se dohodli v prosinci v době nejvyššího růstu cen ropy. Mezitím ale ceny na světových trzích mírně poklesly a stabilizovaly se.

Již před zahájením dnešní schůzky zazněly z kruhů jejích účastníků jednoznačné náznaky, podle nichž žádná z členských zemí nepodporuje zvýšení těžby ropy. Naposledy rozhodl OPEC o zvýšení těžby loni v září, kdy s účinností od 1. listopadu 2007 navýšil celkovou produkci v členských zemích o půl milionu barelů na 27,25 milionu barelů denně. Podle některých informací ale celková těžba ropy v zemích kartelu tento limit překračuje.

Cena ropy na světových trzích zaznamenala v uplynulém roce prudký růst a přesáhla hranici 100 dolarů za barel (159 litrů). Po mírném poklesu z posledních týdnů se nyní cena ropy těžené v zemích OPEC pohybuje těsně pod hranicí 90 dolarů (zhruba 1600 korun) za barel. Cena americké ropy je zhruba o tři dolary vyšší.

Určitá stabilizace cen je pro ministry podle jejich dnešních vyjádření dokladem toho, že trh je "zdravý" a zásahy v podobě zvyšování produkce nejsou nutné. Naopak zástupci Venezuely a Íránu se nechali slyšet, že na příští schůzce OPEC v březnu navrhnou, aby těžba byla snížena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK