Alcoa a Chinalco převezmou část společnosti Rio Tinto

01.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Peking 1. února (ČTK) - Čínská společnost Chinalco spojila síly s americkým rivalem Alcoa a převezme asi 12 procent akcií nadnárodní těžební společnosti Rio Tinto. Podle analytiků si firma chystá půdu pro převzetí celého podniku, což vedení čínské firmy později potvrdilo. Cena celého Ria by ale zřejmě přesáhla 120 miliard dolarů (asi 2,1 bilionu Kč).

O Rio Tinto ale usiluje i jiný těžební koncern BHP Billiton, jehož zájem se managementu Ria zatím daří odrážet. Dnešní oznámení tedy znamená, že nabídka BHP je v ohrožení. Pokud bude chtít BHP uspět, zřejmě bude muset za Rio Tinto nabídnout víc.

Pokud by BHP Billiton s nynější nabídkou uspěl, bylo by převzetí Ria ve světě druhou největší akvizicí vůbec a zdaleka největší v odvětví těžby základních kovů a rud. Spojením firem by vznikl podnik s tržní hodnotou asi 310 miliard dolarů, anebo ještě vyšší, pokud by nabídky rivalů vyhnaly cenu nad úroveň současné nabídky.

Alcoa a Chinalco za podíl v Riu zaplatí zhruba 14 miliard dolarů, což je pro čínský podnik vůbec největší zahraniční investice. Zájem těchto podniků o Rio Tinto přichází jen pár dní předtím, než vyprší lhůta pro BHP Billiton. Ta má už pouze do středy čas na to, aby učinila závaznou nabídku, anebo boj vzdala.

BHP Billiton za Rio Tinto nabízí akcie, takže hodnota nabídky se mění podle toho, jak se mění kurzy na burze. V současné době má hodnotu asi 123 miliard dolarů. Mezi analytiky se ale už dlouho spekuluje o tom, že by se do boje mohla vložit Čína, která je významným zákazníkem obou firem. Kupuje od nich převážně železnou rudu.

"Má to všechny znaky blokačního podílu. Každému to zabrání v tom, aby získal 100 procent, protože není možné zbavit se menšinových vlastníků. Je to načasované tak, aby to BHP Billitonu ještě pěkně osladili," poznamenal k zájmu čínského podniku analytik společnosti BlackRock Graham Birch.

Nákup pro Alcou a Rio Tinto uskutečnila investiční banka Lehman Brothers, která za jednu akcii zaplatila 60 liber. To je asi 21 procent více, než byla čtvrteční závěrečná cena na burze v Londýně.

Alcoa i Chinalco oficiálně tvrdí, že zatím nemají zájem předložit nabídku na převzetí celého Ria, nicméně Chinalco připouští, že převzetí 12 procent akcií může vést k předložení nabídky na celý podnik. Zpráva způsobila, že o akcie Rio Tinto výrazně stoupl zájem. Jejich cena vzrostla až o 16 procent, výrazně ale vzrostly i ceny akcií BHP a Chinalco.

Odvětví těžby kovů a rud nyní zažívá nebývalý rozmach, který je výsledkem vysoké poptávky ve světě, především v Indii a Číně. Rio Tinto a BHP vedle železné rudy těží například měď, hliník či uhlí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK