Sporná novela o převodu bytů ve sněmovně "přežila" první čtení

01.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. února (ČTK) - Sněmovna dnes neodmítla návrh poslanců ODS, který má podle autorů znovu otevřít cestu k převodům družstevních bytů do osobního vlastnictví. Předlohu tak v příštích týdnech posoudí parlamentní výbory a za několik měsíců by o ní mohli poslanci rozhodnout.

Návrh počítá mimo jiné i s tím, že při odchodu z družstva a postoupení bytu družstvu může dosavadní člen za určitých okolností na družstvu vymáhat tržní cenu svého podílu. Kritici míní, že vyplácení tržní ceny by družstva přivedlo do těžkých problémů a některá z nich by kvůli tomu mohla zaniknout.

Žádali proto zamítnutí novely již v prvním čtení. Předloha ale tomuto návrhu odolala, i když těsně. Pro zamítnutí bylo 60 poslanců, zejména sociálních demokratů, komunistů a přítomných lidovců. Novelu naopak podpořilo 62 zákonodárců, hlavně z řad ODS. Pro zamítnutí ale nebyli ani zelení a dva bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka.

V ČR je nyní 800.000 družstevních bytů, z nichž je do osobního vlastnictví převedeno 350.000.

Podat žádost o odkoupení bytu mohl nájemník-družstevník do roku 1995, poté už družstva na případnou žádost nemusela brát zřetel. Řada lidí, kteří lhůtu dodrželi, ale podle autorů novely, občanských demokratů Zdeňky Horníkové a Oldřicha Vojíře, kvůli obstrukcím družstev dodnes byt do osobního vlastnictví nezískala. Novela tak cestu k převodům opět otevírá. Pokud družstvo byt nepřevede, může se pak odcházející člen na družstvu domáhat tržní ceny.

Autoři novely dnes dali najevo, že pokud bude kabinet uvedené problémy kolem družstev řešit v připravovaných vládních návrzích, nejsou proti. Přinejmenším do druhého čtení by ale podle nich sněmovna jejich novelu propustit měla. Dolní komora jejich přání vyslyšela, takže sporný poslanecký návrh po dnešku míří do výborů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK