Koruna vylepšila rekord k dolaru na 17,29 Kč/USD

01.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. února (ČTK) - Koruna vůči dolaru odpoledne dále posílila a vylepšila tak své maximum až na 17,29 Kč/USD. Přispěl k tomu propad americké měny na světových trzích, vyplývá z informací serveru Patria Online. V 15:00 česká měna mírně klesla na 17,35 Kč za dolar. K euru byla na 25,87 Kč/EUR.

Do blízkosti rekordu kurz posunulo ranní posílení koruny, impulz k jeho překonání pak přišel spolu s americkými daty z trhu práce, uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Vývoj na americkém trhu práce ukazuje podle něj na hlubší útlum a po prudkém zpomalení HDP ve čtvrtém kvartále se zvyšuje pravděpodobnost recese. To znamená i nárůst spekulací na další výrazné uvolňování měnové politiky v USA.

Dolar vůči euru oslabil na 1,4920 USD/EUR. Americká měna je nyní citlivá na jakékoliv špatné zprávy a další její pokles v dalších dnech se nedá vyloučit, upozornil analytik společnosti CITCO - Finanční trhy Jiří Šimek.

Ze slabého dolaru česká ekonomika spíše těží. Padající americká měna pomáhá snižovat ceny benzinu a zemního plynu. Lidé díky slabšímu dolaru utratí méně za počítače, notebooky, fotoaparáty a další elektroniku z Asie nebo USA. Horší je však situace pro české vývozce do dolarových oblastí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK