Akcie na burze v 5. týdnu vzrostly a zastavily měsíční pokles

01.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. února (ČTK) - Až do 5. týdne si museli akcioví investoři na pražské burze počkat na první letošní zisky. Trhu v tuzemsku se sice stále nevyhýbaly silné výprodeje, ale i díky krokům americké centrální banky došlo ke zklidnění na světových burzách, což přilákalo zpět odvážnější kupce. Hlavní index PX zpevnil o 0,3 procenta na 1541,3 bodu a zmírnil letošní propad na 15,1 procenta, vyplynulo z výsledků.

Americká centrální banka Fed podruhé v krátké době snížila základní úrokovou míru, tentokrát o půl procentního bodu, aby podpořila slábnoucí hospodářský růst největší světové ekonomiky. Obavy z recese v USA byly hlavním důvodem letošních rozsáhlých výprodejů na burzách. Pozitivním signálem bylo i znovuzrození aktivity v oblasti fúzí a akvizicí, hlavně nabídka na převzetí internetového vyhledávače Yahoo.

Cena akcií farmaceutické společnosti Zentiva narostla o výrazných 18,3 procenta na 987 korun. Druhým největším akcionářem Zentivy se stala s podílem 19,1 procenta finanční skupina Generali PPF. Podíl vznikl sloučením podílů PPF a Generali.

Akcie developerské společnosti Orco Property stouply o 8,8 procenta na 1773 korun. Orco loni utržila 275,2 milionu eur, tedy zhruba 7,1 miliardy korun, meziročně více o 59 procent. Čistý zisk by měl překročit 100 milionů eur, asi 2,6 miliardy korun.

Zcela opačně se vyvíjely banky. Zatímco akcie Komerční banky přes ohlášené ztráty a podvod v mateřské Société Générale zpevnily o 7,9 procenta na 3881 korun, akcie banky Erste spadly o 6,9 procenta na 948 korun. Akciím rakouské Erste se podle brokerské firmy Cyrrus nedaří i pod vlivem zpráv o možných potížích rumunských bank vyplývajících z oslabení rumunské měny. V Rumunsku Erste vlastní banku BCR.

Akcie energetické skupiny ČEZ, nejobchodovanější emise na trhu, oslabily o 2,3 procenta na 1200 korun. Analytici firem Patria/KBC přitom zvýšili investiční doporučení k akciím ČEZ na "koupit" ze stupně "držet" kvůli propadu ceny akcií. Tržní cena akcií ČEZ se příliš vzdálila od ocenění, které analytici stanovili na 1430 korun za kus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK