LN: Propad zisku Lesů ČR byl o něco nižší, než počítal plán

02.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Státní lesy vykážou za minulý rok zisk přibližně 630 milionů korun, což je zhruba o 230 milionů Kč více, než uváděl generální ředitel Jiří Novák na začátku ledna jako plán. Informují o tom dnešní Lidové noviny. V roce 2006 podnik vydělal před odečtením daní 2,2 miliardy Kč, tedy 1,658 miliardy korun čistého.

Podle deníku však státní podnik dostal za kubík dřeva v porovnání s ostatními lesnickými firmami výrazně méně. Při těžbě téměř devíti milionů kubíků získaly LČR 73 korun na metr krychlový, což je údajně nejnižší hrubý zisk na metr krychlový dřeva v Česku.

Vojenské lesy a statky (VLS), další velký státní vlastník lesů spadající pod ministerstvo obrany, mají podle LN výsledky mnohonásobně lepší. "VLS vytvoří za rok 2007 hrubý zisk před tvorbou rezerv ve výši asi 370 milionů korun, což odpovídá hrubému zisku cca 266 korun na kubík těžby," řekl ekonomický náměstek firmy Zdeněk Mocek. Většinu zisku chtějí Vojenské lesy uložit do rezerv na pokrytí nákladů z kalamity vzniklé kvůli orkánu Kyrill v lednu loňského roku.

Lesy ČR se brání tím, že čísla je nutné vidět v souvislostech. "Zvýšily se náklady na zpracování kalamitní těžby. LČR neměly na rok 2007 uzavřené žádné smlouvy na poskytování služeb, tedy žádný nástroj na zpracování kalamity," uvedl mluvčí LČR Radek Drahný. "V důsledku problematického odbytu kalamitního dříví musely LČR uskladnit dříví na mokrých a suchých skladech. Při tom došlo ke ztrátě kvality a snížilo se i celkové zpeněžení," dodal Drahný.

Podle deníku někteří vlastníci loni zaznamenali rekordní zisky. "Dosáhli jsme hrubého zisku asi 275 korun na kubík dřeva," citují LN předsedu Sdružení vlastníků soukromých a obecních lesů Františka Kučeru, který hospodaří v městských lesích v Pelhřimově.

Lesy ČR vlastní pozemky o rozloze přes 1,3 milionu hektarů, což je asi polovina lesů v zemi. Hospodaří s majetkem za více než 70 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK