Americké akcie v pátek díky zájmu Microsoftu o Yahoo stouply

02.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. února (ČTK) - Americké akcie zakončily svůj nejlepší týden za posledních pět let dalším růstem, přestože je zpočátku oslabovala zpráva o nečekaném propadu domácího trhu práce. Zlepšenou náladu na trh přinesla nabídka společnosti Microsoft na převzetí internetové firmy Yahoo za 45 miliard dolarů. Na devizovém trhu dolar vůči euru nakonec stoupl díky údajům o oživení aktivity zpracovatelského průmyslu.

V závěru newyorského obchodování Dow Jonesův index stoupl o 0,73 procenta na 12.743,19 bodu. Index technologického trhu Nasdaq získal 0,98 procenta a skončil na 2413,36 bodu.

Za celý týden Dow Jones posílil o 4,4 procenta a širší index S&P 500 získal 4,9 procenta, což byl jejich nejlepší výkon od roku 2003. Nasdaq přidal celkem 3,8 procenta a vedl si nejlépe za 18 měsíců.

Obavy z recese obnovila zpráva, podle níž počet pracovních míst v americké ekonomice v lednu klesl poprvé za čtyři a půl roku. Kvůli zprávě oslabily hlavně firmy citlivé na ekonomické cykly jako maloobchodní společnost Wal-Mart Stores. Trh ale nakonec mnohem více inspirovala nová zpráva z oboru firemních transakcí.

Americký softwarový gigant Microsoft dnes uvedl, že podal nabídku na převzetí internetového vyhledávače Yahoo za 44,6 miliardy dolarů, aby spojil síly k útoku na dominantní pozici internetové jedničky Google. Akcie Microsoftu a konkurenčního internetového vyhledávače Google sice klesly, akcie Yahoo si ale připsaly více než 40 procent. Zpráva vlila na akciový trh optimismus ohledně hodnot firem, protože se ukazuje, že po nedávném poklesu jsou nyní významné společnosti relativně levné.

Na devizovém trhu dolar po zprávě o zaměstnanosti klesal, později ale oživil a všechny ztráty smazal. Pomohly mu k tomu údaje, podle nichž se aktivita ve zpracovatelském sektoru dostala v lednu z pásma poklesu do růstové oblasti. To vrhlo pochyby na názory, že americká ekonomika nezvratně míří k recesi.

Dolar k euru v závěru newyorského obchodování stoupl na 1,4797 USD ze čtvrtečního závěru 1,4868 USD. K jenu posílil na 106,56 JPY z předchozích 106,30 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK