V elektrárně Dukovany začala odstávka bloku, bude rekordně krátká

02.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 2. února (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku začala první letošní odstávka výrobního bloku. Podle plánu by měla být nejkratší za 23 let provozu tohoto energetického zdroje, řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka. Zatímco dosud výměna části jaderného paliva a pravidelné revize zařízení u jednoho bloku trvaly kolem 30 dní, nyní chtějí odborníci tyto práce poprvé stihnout za 20 dní.

"Výsledky se vyhodnotí. Podle nich se budou zavádět i takto krátké odstávky," uvedl Spilka. Dukovanská elektrárna, která je dosud největším zdrojem elektřiny v Česku, má celkem čtyři výrobní bloky. V noci na dnešek přestal do sítě dodávat proud její blok číslo tři.

Každý dukovanský blok se jednou za rok zastaví kvůli výměně části opotřebeného paliva a kontrole zařízení. Podle současného standardu má odstávka trvat 32 dní, technici už ale dokážou potřebné práce udělat za 29 dní. Vždy po několika letech se bloky odstaví na dva měsíce, aby mohla být provedena také kontrola tlakové nádoby reaktoru. Podle výsledků letošní mimořádně krátké odstávky stanoví elektrárna nový režim odstávek.

Zkracování kontrol v blocích umožňuje dlouhodobá modernizace zařízení. Spilka uvedl, že z letitých zkušeností také vyplynulo, že některé části není potřeba prověřovat tak často. K urychlení prací má přispět například i nový způsob otevírání víka reaktoru a lepší příprava před odstavením bloku.

Dukovany letos plánují vyrobit rekordních 14,229 miliardy kilowatthodin (kWh) elektřiny, což je zhruba o dvě procenta více než loni. V příštím roce dodávky klesnou kvůli další obnově výrobních zařízení, pak se bude výroba zase zvyšovat. V roce 2013 by se měla pohybovat kolem 16 miliard kWh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK