Hodnota firem na burze klesla o 300 mld. Kč, nejvíce Erste

03.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Hodnota firem obchodovaných na pražské burze v lednu rekordně propadla. Celkový objem tržní kapitalizace, jenž vznikne součinem počtu akcií a ceny akcií, se snížil o více než 300 miliard korun. O vůbec největší část přišla banka Erste, kterou výprodeje připravily téměř o 125 miliard korun. Z českých společností si vedly nejhůře akcie energetické skupiny ČEZ se ztrátou více než 107 miliard korun, vyplynulo ze statistik burzy.

Tržní kapitalizace podle analytiků představuje orientační částku, za kterou by případný investor mohl koupit 100 procent akcií, a tím ovládnout celou společnost. Velikostí tržní kapitalizace se také porovnávají celé burzy a hodnotí význam kapitálových trhů v ekonomice.

Akcie v Česku postihl v lednu největší výprodej za 15 let. Analytici zdůrazňovali, že šlo zejména o důsledek chování zahraničních trhů a investorů, na němž je pražská burza závislá, a ne o vyjádření obav o vývoj české ekonomiky a ziskovost podniků. "Z letošního nepříznivého vývoje na pražské burze lze do značné míry vinit globální kapitálové trhy," uvedl šéf správy majetku banky Sal. Oppenheim Petr Žabža.

Na světových kapitálových trzích se po americké hypoteční a finanční krizi nakupila řada problémů. Obavy ze zpomalení americké ekonomiky se přelily také do Evropy a Asie, americká centrální banka Fed panicky reagovala na tržní vývoj a začaly se objevovat problémy i u evropských bank, uvedl Žabža.

Pokračování sestupného vývoje na akciových burzách nebylo možné vyloučit ani v únoru. "Vše bude záviset na vývoji okolních trhů a ekonomik s primárním důrazem na ekonomiku Spojených států," poukázal Žabža.

Na pražské burze se na konci ledna obchodovalo 32 akcií s celkovou tržní kapitalizací 1,54 bilionu korun, v přepočtu zhruba 88 miliard dolarů. Ještě koncem loňského roku činila tržní kapitalizace pražské burzy přes 100 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK