Největší pojišťovnou je stále ČP před Kooperativou a Allianz

03.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Největší pojišťovnou na domácím trhu zůstává Česká pojišťovna, jejíž tržní podíl převyšuje 30 procent. Druhé místo si drží s více než 22 procenty Kooperativa, třetí je stále se 7,4 procenta Allianz. Vyplývá to z předběžných výsledků za loňský rok, které na svých webových stránkách zveřejnila Česká asociace pojišťoven.

Pořadí deseti největších pojišťoven se ve srovnání s rokem 2006 nezměnilo. Na čtvrtém místě je ČSOB Pojišťovna se 6,4 procenta, pátá je Generali s 5,3 procenta, šestá ING s téměř pěti procenty, sedmá Pojišťovna České spořitelny s 3,7 procenta, osmá Česká podnikatelská pojišťovna s 3,6 procenta, devátá UNIQA s 2,6 procenta, desátá Komerční pojišťovna s 2,2 procenta.

V neživotním pojištění je první trojka stejná jako v celkovém pořadí, v životním pojištění se na druhé místo posunula ING Životní pojišťovna.

Největší ztrátu podílu na trhu zaznamenala ČP, která přišla o 2,5 procentního bodu. Asi půl procentního bodu ztratila i Kooperativa a Komerční pojišťovna. Naopak 1,95 procentního bodu získala Pojišťovna ČS, více než o půl procentního bodu si polepšila i ING a Generali.

Nárůst pojistného trhu loni zrychlil tempo. Pojišťovny vybraly na pojistném v roce 2007 podle předběžných údajů 130,3 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 8,2 procenta. V roce 2006 pojišťovny předepsaly na pojistném 119,9 miliardy Kč, tedy o 3,8 procenta více než v roce 2005. Meziroční růst předepsaného pojistného loni zrychloval v každém čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK