Euro: Nejvážnějším kandidátem do rady ČNB je Vladimír Kolman

03.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Nejvážnějším kandidátem na funkci nového člena bankovní rady České národní banky (ČNB) je podle pondělního vydání týdeníku Euro současný ředitel sekce lidských zdrojů v ČNB Vladimír Kolman (56 let). Bankovní radu opouští koncem února její nejstarší člen a viceguvernér Luděk Niedermayer.

I kdyby byl 8. února prezidentem České republiky zvolen Jan Švejnar, nového člena bankovní rady stihne ještě jmenovat současný prezident Václav Klaus. A kdyby Klaus jmenoval Kolmana, byl by to podle Eura z jeho strany pozitivní krok, protože Kolman je zkušený bankéř, a navíc pracuje na vysokém postu v ČNB. Při předchozích jmenováních byl prezident republiky kritizován za to, že za nové členy bankovní rady vybral lidi mimo centrální banku.

Dalšími možnými kandidáty jsou podle spekulací kancléř prezidenta republiky Jiří Weigl a současný náměstek ministra financí Milan Šimáček. Jmenování a odvolání guvernéra, viceguvernérů a členů bankovní rady ČNB je výhradně v pravomoci prezidenta. Jmenováni jsou na dobu šesti roků. Funkci člena rady nesmí nikdo zastávat více než dvakrát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK