Týden: Pařížský soud odmítl Kleina jako arbitra za ČSOB

03.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Rozhodčí soud při Mezinárodní obchodní komoře v Paříži nepotvrdil Bohuslava Kleina jako arbitra za Československou obchodní banku ve sporu se státem. V arbitráži jde téměř o 30 miliard korun. S odvoláním na dva na sobě nezávislé zdroje to uvedlo aktuální vydání časopisu Týden.

Klein, předseda rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře ČR, uvedl, že rozhodčí soud v Paříži rozhodl v rámci své pravomoci. ČSOB věc odmítla komentovat. "Prvního muže českých arbitráží" Kleina pařížský soud nepotvrdil již podruhé; loni na jaře jej odmítl jmenovat jako rozhodce ve sporu mezi společností KKCG Industry a bývalým akcionářem firmy Vítkovice Holding Petrem Novotným.

Ministerstvo financí se v žalobě na ČSOB domáhá zaplacení 27 miliard korun. Tvrdí, že bývalá banka IPB měla v době prodeje do rukou ČSOB podstatně větší hodnotu, než se dosud vědělo, a chce proto tuto sumu zpět. ČSOB zase požaduje po státě zaplatit 1,7 miliardy korun. Částka představuje dluh firmy J.Ring Jaroslava Roušala vůči IPB, který ČSOB zdědila. Obě žaloby řeší jedna arbitráž.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK