Japonské akcie zahájily týden prudkým nárůstem

04.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. února (ČTK) - Japonské akcie dnes prudce posílily a uzavřely na dvoutýdenním maximu. Náladu na trhu podpořila zpráva o nabídce softwarového gigantu Microsoft na převzetí internetového vyhledávače Yahoo za téměř 45 miliard dolarů.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 stoupl o 2,7 procenta na 13.859,70 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od 18. ledna. Širší index Topix vzrostl o 2,1 procenta na 1346,72 bodu, napsala agentura Reuters.

Microsoft v pátek nabídl za každou akcii Yahoo 31 dolarů. Nabídka tak zahrnovala více než šedesátiprocentní prémii ke čtvrteční závěrečné ceně akcií na burze. Akcie Yahoo si po zveřejnění nabídky připsaly více než 40 procent, a výrazně tím přispěly k pátečnímu nárůstu newyorské burzy.

"Zpráva ohledně Microsoftu zlepšuje náladu na trhu, protože tady po určitou dobu nebyla žádná globální fúze či akvizice takovéhoto rozsahu. Nabízená částka je absurdně vysoká a prémie je také velká," řekl analytik Soičiro Mondži ze společnosti Daiwa SB Investments.

Japonská internetová společnost Softbank, která má v Yahoo téměř čtyřprocentní podíl, dnes posílila o více než 15 procent. Firma Yahoo Japan, ve které vlastní Yahoo 41 procent a Softbank 33 procent, stoupla o 9,5 procenta.

Na devizovém trhu si dolar udržel většinu zisků, jež si v pátek připsal vůči euru po příznivé zprávě o vývoji zpracovatelského průmyslu Spojených států. V závěru tokijského obchodování posílila jednotná evropská měna vůči dolaru o 0,1 procenta na 1,4814 USD. Vůči japonskému jenu dolar stoupl o 0,2 procenta na 106,83 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK