Europoslanci chtějí, aby z trhu časem zmizely venkovní teplomety

04.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. února (zpravodaj ČTK) - Venkovní ohřívače vzduchu, které lidé využívají na terasách či restauratéři na zimních zahrádkách svých podniků, by podle europoslanců měly postupně zmizet z trhu. V případě uvedení do praxe by návrh zřejmě mohl některé podnikatele připravit o část příjmů.

Pro zprávu z vlastní iniciativy, která ale není jakkoli závazná, se minulý týden vyslovilo 592 zákonodárců, přičemž proti bylo 26 z nich a další tři desítky se zdržely. Členové EP v dokumentu vyzývají státy EU a Evropskou komisi jakožto výkonný orgán "sedmadvacítky", aby zlepšily legislativu kvůli efektivnějšímu využívání energií.

Zpráva, kterou ale nepodpořili například europoslanci za ODS, vyzývá EK k vypracování časového harmonogramu pro stažení některých energeticky nepříliš efektivních předmětů z trhu. Konkrétně zmiňuje právě teplomety, které restauratéři v zemích se zákazem kouření uvnitř zařízení využívají třeba k zahřívání prostor vyčleněných venku pro milovníky cigaret.

Zaznívají ale také hlasy, že případná realizace návrhu by mohla mít citelný dopad na podnikatele a že získané úspory energií jsou v rámci boje s klimatickými změnami jen mizivé.

Euroskeptický institut Open Europe upozornil, že podle některých odhadů by ztráta pro restauratéry a pohostinský průmysl v Británii, kde žije asi 60 milionů lidí, představovala ročně 250 milionů liber (8,5 miliardy korun).

"Europoslanci ODS z principu podporují opatření, která vedou ke zvýšení energetické účinnosti, a tím i k úsporám energie ... Věříme však, že daleko účinnější cesta k dosažení vyšší energetické účinnosti vede přes tržní mechanismy, nikoli přes politicky motivované kampaně založené na daňových deformacích a dalších regulačních opatřeních administrativního charakteru," shrnul výtky části českých europoslanců Petr Duchoň (ODS).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK