ČEZ loni vyrobil v ČR z biomasy o 52 pct elektřiny více

04.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Objem elektřiny vyrobené z biomasy v domácích elektrárnách skupiny ČEZ loni stoupl o 52 procent na 249 gigawatthodin. Vedle Česka vyrobil ČEZ dalších 102 GWh zelené elektřiny v polské elektrárně Skawina. Sdělil to mluvčí skupiny ČEZ Ivo Měšťánek. I přes rychlý nárůst se biomasa na celkové výrobě podílí méně než jedním procentem.

Nejvíce elektřiny z biomasy pochází z elektrárny Hodonín. S meziročním nárůstem o 85 procent na 116 GWh předstihla dosavadního největšího výrobce skupiny, polskou elektrárnu Skawinu. Ta loni vyrobila 102 GWh.

"Věřím, že dokážeme spálit v tomto roce ještě více biomasy díky úpravám v technologii, které letos budeme realizovat," řekl ředitel elektrárny Hodonín Petr Hodek.

ČEZ v Česku loni spálil 241.000 tun biomasy, v polské elektrárně se využilo 136.000 tun. Všechny zdroje spalují biomasu společně s uhlím; v Česku s hnědým, v Polsku s černým.

ČEZ, jehož většinovým vlastníkem je stát, hodlá v následujících 15 letech investovat do rozšiřování výrobního potenciálu zelené energie 30 miliard Kč. Dvě třetiny z této částky mají připadnout na výstavbu větrníků, o zbytek se podělí výstavba a modernizace hydroelektráren a elektráren na spalování biomasy.

Na domácí výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů se ČEZ podílí 58 procenty, zbytek obstarávají menší producenti. Nejčastěji využívaným typem biomasy v ČR jsou zbytky rostlinných materiálů.

Česko by mělo do roku 2020 podle návrhu Evropské komise více než zdvojnásobit podíl obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energií. Zatímco dosud činil něco přes šest procent, na konci příštího desetiletí by to mělo být 13 procent. Mezi obnovitelné zdroje patří vedle biomasy například vodní, sluneční a větrná energie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK