Koruna posílila do blízkosti maxima na 25,84 Kč/EUR

04.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Česká měna dopoledne mírně posílila. Vůči euru se obchoduje na 25,84 Kč/EUR a přiblížila se k nedávnému rekordu 25,79 Kč/EUR. Proti dolaru lehce vylepšila svůj kurz na 17,44 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Pozitivní vliv měla především nálada na akciových trzích, jejichž růst se ze Spojených států přelil do Asie a ráno také do Evropy. "Vedle mírného zpevnění koruny stojí výraznější posílení zlotého a forintu, které tak dohánějí páteční zisky české měny," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Kvůli tenčícím se ziskům na evropských burzách by ale podle něj tendence středoevropských měn k dalšímu posilování neměla být velká. V průměru velmi mírné zpevnění koruny během dneška očekává i analytička Next Finace Markéta Šichtařová.

Americká měna zůstává proti euru relativně v klidu. Po pátečních nepříznivých údajích z trhu práce v USA se kurz ustálil kolem 1,4820 USD/EUR. Zveřejnění inflace cen výrobců v eurozóně plánované na dnešek podle analytiků kurzy měn zřejmě příliš neovlivní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK