CCS: Pohonné hmoty zlevnily o čtvrt koruny

04.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Pohonné hmoty u domácích čerpacích stanic i v uplynulém týdnu dále zlevňovaly. Cena litru nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla o 22 haléřů a stojí v průměru 30,42 koruny. Motorová nafta zlevnila o 23 haléřů na průměrných 30,90 koruny za litr. Poprvé od poloviny listopadu se její cena vrátila pod jednatřicetikorunovou hranici. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Benzin je nyní nejdražší ve Zlínském kraji; motoristé tu zaplatí 30,79 koruny za litr. O haléř méně stojí natural v Moravskoslezském kraji. Ve dvou krajích se už mohli řidiči při tankování zaradovat z benzinu pod 30 korun. V Ústeckém kraji je litr k mání v průměru za 29,63 koruny, v Královéhradeckém kraji za 29,81 Kč/l.

Při nákupu nafty sáhnou, stejně jako před týdnem, nejhlouběji do kapsy řidiči v Moravskoslezském kraji, kde litr stojí průměrných 31,44 koruny. Nejlevnější naftu lze pořídit v Královéhradeckém kraji; litr stojí průměrně 30,18 koruny.

Benzin během uplynulých sedmi dnů zlevnil nejvýrazněji - o 57 haléřů - v Plzeňském kraji. Ve Zlínském kraji jako jediném benzin zdražil, o deset haléřů na litr. Cena nafty klesla nejvíce - o 59 haléřů - na Vysočině; naopak jen o tři haléře se snížila v Libereckém kraji.

Cena nafty od počátku roku mírně klesá z vysokých úrovní, na které se vyšplhala kvůli rostoucím cenám ropy v posledním čtvrtletí loňského roku. Natural začátkem ledna zdražil o více než 30 haléřů; podle analytiků zejména kvůli nové povinnosti přimíchávat do paliva bioetanol. Od počátku druhé lednové dekády pak začala cena benzinu klesat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK