Biopotravinou roku 2007 je Pošumavský bio med

04.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. února (ČTK) - Titul Česká biopotravina roku 2007 získal Pošumavský bio med od ekologického včelaře Jana Pintíře z Nedaniček u Švihova na Klatovsku. Odborná porota soutěže v čele s vydavatelem prestižního výběru restaurací Pavlem Mauerem ocenila u výrobku především vynikající chuť a to, že se včelaři podařilo vypořádat se přirozenou cestou s parazitárním onemocněním včel - varoázou. Vítěz soutěže, kterou vyhlašují Potravinářská komora ČR a Pro-bio Svaz ekologických zemědělců, bude představen na březnovém potravinářském veletrhu Salima v Brně.

"Pošumavský bio med získal od poroty nejen absolutně nejvíc bodů, ale nadchnul také vynikající chutí, širokým výběrem druhů a způsobů použití. Jedná se v podstatě o jediné sladidlo v bio kvalitě z české suroviny," ohodnotil vítězný výrobek Mauer.

Kromě Pošumavského medu, který zvítězil v silně obsazené kategorii pochutin, vybrala porota vítěze v dalších třech kategoriích. Mezi pekárenskými výrobky si nejlépe vedly Celozrnné špaldové krekry s dýňovým semínkem a česnekem z Biopekárny Zemanka, mezi mléčnými výrobky odborníci ohodnotili Bio kysaný nápoj jahoda z Mlékárny Valašské Meziříčí a v kategorii nápoje získal nejvíc bodů Hostětínský sirup z černého bezu, který vyrábí společnost Tradice Bílých Karpat.

Hlavní cenou soutěže je šek na 20.000 korun a právo užívat označení "Česká biopotravina roku 2007" na vítězném výrobku. V minulém ročníku zvítězil Bio kysaný nápoj z Mlékárny Valašské Meziříčí. Porota přitom hodnotí chuť, způsob zpracování a výroby a použité suroviny, ale i celkový koncept výrobku, od výhod pro zákazníky, obal, přes celkový vzhled po marketing.

Obliba biopotravin v Česku už několik let roste a podle odborníků má velký potenciál. Na konci minulého roku bylo v zemi 253 výrobců biopotravin, o sto více než v roce 2006. Češi za biopotraviny předloni utratili zhruba 760 milionů korun, což odpovídá meziročnímu nárůstu o 49 procent. V roce 2011 vzroste podle manažera veletrhu Salima Martina Stříteckého domácí trh biopotravin až na 3,2 miliardy korun. Roste také počet tuzemských biofarem, na konci roku 2007 jich v Česku fungovalo 1318, meziročně o 355 více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK