Česká spořitelna snížila úrokové sazby hypoték

04.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Česká spořitelna, největší poskytovatel hypoték v Česku, snížila s platností od úterý úrokové sazby hypoték až o 30 procentních bodů. Hypotéka na pět let, kterou si podle průzkumu nyní Češi volí nejčastěji, bude mít fixaci od 4,99 procenta. Dosud byla možné získat nejnižší úrok 5,09 procenta. Změnu úročení hypoték dnes spořitelna oznámila v tiskové zprávě. Jiné banky zatím podobný krok neoznámily.

Česká spořitelna dále sjednotila nejnižší sazby u jednoletých, tříletých a pětiletých hypoték a snížila hypotéky na delší období. Hypotéku na 15 let je tak možné získat od 5,59 procenta, dosud to bylo od 5,89 procenta. "Podnětem ke změnám bylo jednak snížení cen zdrojů, zejména v delších fixacích, a dále sjednocení cen zdrojů pevných sazeb. Z toho důvodu jsme nastavili stejnou úrokovou sazbu pro jednoletou až pětiletou fixaci", uvedl zástupce ředitele úseku rozvoje obchodu ČS Pavel Kühn.

"Snížení úrokových sazeb u hypoték Raiffeisenbanka nechystá," řekl mluvčí banky Tomáš Kofroň s tím, že Raiffeisenbanka nabízí jednoleté až sedmileté hypotéky od jednotné sazby 5,39 procenta. "Průměrná sazba na pětiletém fixu v lednu dosáhla 5,48 procenta," doplnil.

Tuzemské hypoteční banky loni poskytly na bydlení 83.344 nových hypotečních úvěrů o objemu více než 142 miliard korun. Celý hypoteční trh tak loni vzrostl o více než 41 procent. V letošním roce odborníci i kvůli růstu úrokových sazeb očekávají zpomalení růstu.

Česká spořitelna poskytla lidem hypotéky za více než 45 miliard korun, druhá nejúspěšnější Hypoteční banka za více než 40 miliard korun. Ve druhém pololetí loni mělo pětiletou fixaci úrokové sazby 54 procent klientů spořitelny, jednoletou čtvrtina a tříletou 14 procent klientů; zbytek tvořily ostatní fixace úrokové sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK