Pražská burza dopoledne vyrostla o 2,3 procenta

04.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Akcie obchodované pražskou burzou vstoupily do nového týdne silným růstem díky oživení vyspělých zahraničních akciových trhů. Obchodní aktivita ale byla podle makléřů kvůli přetrvávající nejistotě podprůměrná. Hlavní index PX byl po 11:30 výše o 2,28 procenta na 1576,5 bodu, vyplývalo z průběžných výsledků burzy.

Nákupní objednávky se nejvíce projevily na ceně akcií energetické skupiny ČEZ, které stouply o 3,1 procenta na 1237 korun. Akcie developera Orco přidaly 2,8 procenta na 1822 korun a akcie petrochemického holdingu Unipetrol získaly 2,6 procenta na 302,8 koruny.

"Objemy obchodů jsou celkově dosti slabé, neboť investoři si stále nejsou jistí, zdali již máme to nejhorší za sebou," uvedl obchodník firmy Patria Finance Ronald Schubert.

Hodnota firem obchodovaných na pražské burze v lednu rekordně propadla. Celkový objem tržní kapitalizace se snížil o více než 300 miliard korun. Tento nejsilnější výprodej za 15 let byl podle analytiků důsledkem chování zahraničních trhů a obav investorů z vývoje v USA, největší ekonomiky světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK