Státy nechtějí štěpit energetické giganty, řešení asi bude na ČR

04.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. února (zpravodaj ČTK) - Řada států Evropské unie se stále odvrací od nápadu Evropské komise štěpit energetické giganty, takzvaného unbundlingu. Podporu naopak získává návrh Francie a Německa na vznik operátora rozvodných sítí (TSO), který by byl pod kontrolou původního vlastníka. Nejde tak o majetkové oddělení rozvodných sítí od výroby, které navrhuje Brusel.

Podle důvěryhodných zdrojů ČTK napovídá harmonogram jednání členských států tomu, že celý problém bude muset vyřešit české předsednictví EU, jež začíná v lednu 2009.

Češi nicméně zatím nepatří mezi státy, které by úsilí Paříže a Berlína podporovaly. Priorita Prahy sice není jasná, ale dá se vytušit podle rozložení sil na českém trhu. České vládě by tak nemusel vadit unbundling v případě elektřiny, kde výrobu v Česku vlastní ČEZ a přenosové sítě ČEPS, což vyhovuje návrhu EK. Naopak by mohla být proti štěpení v sektoru plynu, kde výrobu i přenosové sítě vlastní RWE Transgas.

Síly zastánců a odpůrců unbundlingu jsou nyní rozděleny zhruba půl na půl. Tábor, který liberalizaci energetiky pod taktovkou Bruselu podporuje, vede především Británie, Nizozemsko a Dánsko. Proti nim stojí Německo a Francie se svým návrhem na vznik TSO. Na jejich stranu se nyní přidaly další členské státy Evropské unie.

ČTK má k dispozici dopis Evropské komisi z konce ledna, který podepsali zástupci Rakouska, Bulharska, Francie, Německa, Řecka, Lucemburska, Lotyšska a Slovenska. V dopise se přimlouvají za vznik TSO na úkor unbundlingu. Odmítají rovněž vznik nezávislého systémového operátora (ISO), s nímž přišla komise, a který má být alternativou k unbundlingu.

Firma by podle tohoto návrhu nad celou soustavou ztratila kontrolu, byť by na "papíře" zůstala jejím majetkem. Návrh se sice blíží TSO, ale má k němu stále poměrně daleko, protože neexistují dostatečné záruky, že by operátor, jehož vznik navrhují Paříž a Berlín, byl dostatečně nezávislý.

Státy v dopise vyjadřují "obavy ze sociálních dopadů", které by štěpení energetických gigantů přineslo, ale zároveň zdůrazňují, že ISO nemůže být bráno jako "opravdová alternativa".

Větší jasno do problému se štěpením energetických společností by měl vnést březnový summit Evropské unie. Konečné řešení ale od něj není možné očekávat. Návrh na liberalizaci energetiky navíc musí schválit Evropský parlament. Europoslanci o něm ovšem budou v prvním čtení hlasovat až v červnu. Brusel chce liberalizaci uzavřít ještě před volbami do EP, jež se uskuteční v květnu 2009. S velkou pravděpodobností konečnou dohodu státy uzavřou pod taktovkou českého předsednictví, jež se uskuteční v první polovině příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK