POROVNÁNÍ OBORŮ II: Tělesná výchova a sport na pedagogických fakultách

05.02.2008 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Tělesnou výchovou si v dosavadním studiu prošla asi většina z nás, a tak si asi každý umí představit, co vše musí vědět a zvládat takový učitel tělocviku. A že se v této práci skrývá mnohem více zodpovědnosti než na 45 minut vhodit míč mezi partu kluků a jít na kávu, by vám mohl vyprávět leckterý z nich...

  • Ostravská univerzita

    Pedagogická fakulta - Katedra tělesné výchovy
    Studijní program: Tělesná výchova a sport
    Vypisované studijní obory: Tělesná výchova a sport a Rekreologie

    Uplatnění absolventa: Absolvent studijního oboru Tělesná výchova a sport je připraven uplatnit se především na základních školách i v profesích, které vyžadují sociálně-komunikativní a nebo základní pedagogické či tělovýchovné znalosti a dovednosti. Absolvent studijního oboru Rekreologie se může uplatnit se zejména v práci s klienty různých typů volnočasových organizací (nabídka a realizace volnočasových aktivit, získávání finančních zdrojů a zabezpečení materiálních podmínek).

    Přijímací zkoušky: Rekreologie: talentová (sportovní hra, běh, akrobacie, shyby/výdrž ve shybu, plavání) - 60 % a písemná z jakéhokoli cizího jazyka - 40 % (v průběhu studia lze ovšem absolvovat zkoušky a zápočty pouze z Aj nebo Nj); Tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání: talentová (sportovní hra, běh, akrobacie, shyby/výdrž ve shybu, plavání)

    WWW stránky fakulty: pdf.osu.cz/ktv



  • Univerzita Karlova v Praze

    Pedagogická fakulta
    Studijní program: Specializace v pedagogice
    Vypisované studijní obory: Tělesná výchova a sport v kombinaci s biologií, matematikou, Technickou a informační výchovou nebo základy společenských věd.

    Uplatnění absolventa: Absolvent získá základní povědomí o práci učitele prostřednictvím úvodu do pedagogiky, sociální pedagogiky a motivační praxe a základních psychologických disciplín i předmětů univerzitního základu. Prioritou je následné magisterské studium učitelství (a to ne nutně jen na fakultě) - výstupem z Bc. studia totiž není učitelská kvalifikace definovaná Zákonem o pedagogických pracovnících. Absolventi najdou uplatnění ve státní správě (především na místech, kde jde o bezprostřední styk s lidmi), dále jako asistenti v zařízeních pro zájmovou činnost dětí a mládeže atd.

    Přijímací zkoušky: talentové (gymnastika, běh, basketbal, plavání) a písemná dle druhého vybraného oboru

    WWW stránky fakulty: www.pedf.cuni.cz



  • Západočeská univerzita v Plzni

    Pedagogická fakulta
    Studijní program: Tělesná výchova a sport
    Vypisované studijní obory: Tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání, Tělesná výchova a sport

    Uplatnění absolventa: Absolvent získá základní vzdělání v tělovýchovných disciplínách, může pokračovat ve studiu učitelství ve standardních aprobačních kombinacích, případně ve studiu navazujících Mgr. programů. Studium umožňuje výstup do neučitelské praxe.

    Přijímací zkoušky: uchazeči jsou přijímáni na základě výsledků z Národních srovnávacích zkoušek a ze zkoušek talentových

    WWW stránky fakulty: www.fpe.zcu.cz



  • Technická univerzita v Liberci

    Pedagogická fakulta
    Studijní program: Tělesná výchova a sport
    Vypisované studijní obory: Tělesná výchova se zaměřením na vzdělávání v kombinaci s matematikou, Nj, Aj, Čj a literaturou nebo geografií

    Uplatnění absolventa: Absolvent tohoto dvouoborového studia získá ucelené vzdělání ve vybraných oborech a osvojí si dovednosti umožňující mu vstoupit na trh práce. Na bakalářské studium je možné navázat navazujícím magisterským studijním programem zaměřeným na přípravu učitelů pro 2. a příp. i pro 3. st. škol.

    Přijímací zkoušky: talentové (sportovní hra, běh, akrobacie, shyby/výdrž ve shybu, výmyky, plavání)

    WWW stránky fakulty: www.fp.vslib.cz



  • Univerzita Jana Evangelisty Purkyně

    Pedagogická fakulta - Katedra tělesné výchovy:
    Studijní program: Tělesná výchova a sport
    Vypisované studijní obory: Tělesná výchova a sport, Tv + český jazyk a literatura, Tv(x) + český jazyk a literatura (x), Tv + Geografie, Tv + společenské vědy, Tv (x) + společenské vědy (x), Tv + Nj a literatura, Tv (x) + Nj a literatura (x), Tv (x) + Aj a literatura (x), Aktivity v přírodě

    (x) se zaměřením vzdělávání

    Uplatnění absolventa: Absolventi jsou připravováni k magisterskému studiu, z jehož absolventů se následně stávají např. učitelé Tv, včetně 1. st. ZŠ a vychovatelů.

    Přijímací zkoušky: talentové (gymnastika, sportovní hra, atletika, plavání) - kromě zaměření Tv + český jazyk a literatura a Tv (x) + český jazyk a literatura (x); písemná - jen u zaměření Tv + český jazyk a literatura, Tv (x) + český jazyk a literatura (x) a Tělesná výchova a sport (zde spolu s talentovou); ústní - jen u zaměření Aktivity v přírodě (zde spolu s praktickou) a Tv (x) + Aj a literatura (x) (zde spolu s talentovou a ústní)

    WWW stránky fakulty: pf1.ujep.cz


    Pozn.: Všechny vypsané obory platí pouze pro prezenční studium.


    Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.
  • Autor článku

    Lucie Černá