BHP Billiton představila nabídku na Rio Tinto za 147 mld. USD

06.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 6. února (ČTK) - Největší světová těžařská společnost BHP Billiton představila svou nepřátelskou nabídku na převzetí hlavního konkurenta Rio Tinto. Transakce mezi oběma australsko-britskými koncerny za 147,4 miliardy dolarů by v případě úspěchu byla druhou největší akvizicí v historii a vytvořila by globálního giganta s tržní hodnotou přes 310 miliard dolarů; vznikla by tím třetí nejbohatší společnost světa po skupinách Exxon Mobil a General Electric.

BHP oznámila plán převzít Rio Tinto loni v listopadu, vedení Rio Tinto jej však odmítlo jako příliš nízký. BHP nyní ve svém návrhu výměny akcií vylepšila původní poměr tři své akcie za každou akcii Rio na 3,4 akcie. "Nyní rozhodnou akcionáři Rio Tinto," uvedl šéf BHP Marius Kloppers.

BHP potřebuje, aby se na její stranu přiklonili držitelé nejméně 50 procent australských a londýnských akcií Rio Tonto. "Je to naše první a jediná nabídka," řekl Kloppers, i když později neodpověděl na otázku, zda je i definitivní. Dodal, že BHP s Rio o nabídce nejednala, a vyjádřil přesvědčení, že nabídka získá mezi akcionáři Rio širokou podporu. Většina akcionářů z řad fondů a dalších institucí vlastní i akcie BHP.

Transakce mezi oběma koncerny by byla největším převzetím od nákupu německé mobilní skupiny Mannesmann britským Vodafonem v roce 2000. Spojením obou australsko-britských koncernů by se zrodila skupina, která by dominovala světové těžbě celé řady průmyslových komodit od kovů jako měď a hliník po železnou rudu a uhlí.

Nabídka BHP znamená prémii 45 procent proti ceně akcií Rio z listopadu, z doby těsně předcházející oznámení plánu BHP. Akcie BHP dnes v Sydney klesly o 4,8 procenta, zatímco kurz Rio stoupl o 1,3 procenta.

Rio v reakci sdělila, že nabídku BHP zvažuje a radí svým akcionářům,, aby zatím nic nepodnikali. Plán BHP se zkomplikoval minulý týden, kdy čínský výrobce hliníku Chinalco ve spolupráci s americkým partnerem Alcoa získali na Rio asi devět procent akcií.

Odvětví těžby kovů a rud nyní zažívá nebývalý rozmach, který je důsledkem vysoké poptávky ve světě, především v Asii. Poiud však upadne americká ekonomika a po ní i zbytek světa do recese, bude to znamenat konec komoditního boomu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK