Japonské akcie spadly v obavách z USA o téměř 5 pct

06.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. února (ČTK) - Japonský akciový trh se propadl o téměř pět procent a navázal na úterní propady burz v Evropě a USA. Burzy tlačí dolů rostoucí obavy z recese americké ekonomiky, které v Tokiu oslabují zejména akcie vývozců. Japonský trh je navíc pod nepříznivým dojmem série zhoršených výhledů domácích firem.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 4,7 procenta na 13.099,24 bodu a ocitl se nejníže od 28. ledna. Širší index TOPIX ztratil 4,2 procenta a byl rovněž nejnižší od konce ledna.

Obavy z recese v úterý vyostřila zpráva, která ukázala, že sektor služeb ve Spojených státech zažil v lednu rekordně prudké oslabení na nejnižší úroveň od recese v roce 2001. Obdobné údaje z eurozóny naznačily u služeb upadnutí do stagnace. Obojí vrhá pochyby na výhled japonského a asijského exportu.

Období firemních výsledků v Japonsku také nepřináší příliš příznivé zprávy. Ze zhruba 700 firem, které již vydaly zprávy, jich téměř 15 procent snížilo odhady za celý finanční rok do konce března a jen velmi malé procento firem odhady zlepšilo.

Nejhůře dopadly akcie vývozců. Kurz Advantestu spadl o 9,4 procenta a akcie Tokyo Electron ztratily 5,3 procenta. Prudce klesaly rovněž akcie bank jako Mitsubishi UFJ a Mizuho Financial Group.

Euro se dnes po úterním propadu stabilizovalo; úterní údaje o vývoji sektoru služeb v eurozóně podnítily spekulace, že by Evropská centrální banka mohla následovat americký Fed ve snižování úrokových sazeb. Kurz jenu i přes zvýšenou averzi k riziku v důsledku propadů akcií rostl jen mírně.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru mírně klesl na 1,4644 USD z úterního závěru 1,4635 USD. Vlči jenu dolar oslabil na 106,38 JPY z předchozích 106,86 JPY. Euro vůči jenu kleslo na 155,81 JPY ze 156,39 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK