Čekia: V ČR loni vzniklo 22.507 firem, nejvíce za 5 let

06.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. února (ČTK) - V České republice bylo loni založeno nejvíce firem za posledních pět let. Vzniklo celkem 22.507 společností, což je ve srovnání s rokem 2006 nárůst o 27 procent. Téměř polovina z nich byla založena v Praze, přes dvě pětiny nových podniků působí v oboru nemovitostí. Vyplývá to z údajů České kapitálové informační agentury (Čekia). Rychle rostl počet akciových společností, a to i v důsledku změn očekávaných po vládní daňové reformě.

"Zájem o podnikání v Čechách roste v souvislosti s hospodářským boomem," uvedla členka představenstva agentury Čekia Petra Doležalová. Odhadla, že nové firmy mohou podnítit další růst ekonomiky.

Více než 42 procent nově registrovaných společností podniká v oboru nemovitostí. "Vysoký počet firem působících v oblasti nemovitostí souvisí s velkým zájmem o investice do budov a pozemků v ČR," dodala Doležalová. Tuzemští i zahraniční investoři podle ní dávají přednost nákupu nemovitostí prostřednictvím právnické osoby a developeři zpravidla pro každý projekt zakládají samostatný právní subjekt.

Další téměř dvě pětiny nových společností působí ve velkoobchodu, maloobchodu, stavebnictví a službách jako například účetnictví, auditu, poradenství, architektuře a reklamě. "Ostatní z preferovaných odvětví se vyznačují nízkými bariérami vstupu do podnikání," podotkla Doležalová.

Kromě hlavního města bylo nejvíce podniků loni založeno v Jihomoravském, Středočeském a Moravskoslezském kraji. "Největší počet nových firem v těchto regionech souvisí s intenzivním rozvojem v okolí ekonomických center České republiky - Prahy, Brna a Ostravy," vysvětlila Doležalová. Podnikání se zintenzivňuje zvláště na severní Moravě, doplnila.

Z loni založených firem bylo 19.893 společností s ručením omezeným a 2614 akciových společností, které se tak na počtu nových firem podílely 11,6 procenta. Proti roku 2006, kdy vzniklo celkem 17.720 firem, podíl nových akciovek loni vzrostl. Předloni akciové společnosti tvořily 7,8 procenta nově registrovaných podniků.

Loňský rok představoval výjimku v rozložení zakládání firem do jednotlivých měsíců. Podle dlouhodobých statistik agentury Čekia vznikají podniky rovnoměrně v průběhu celého roku, loni se průměrný počet nových akciovek více než zdvojnásobil v listopadu a prosinci.

"Důvodem byla připravovaná daňová reforma, která vstoupila v platnost 1. ledna 2008. Podnikatelé narychlo a často i 'do zásoby' zakládali akciové společnosti, aby se v případě prodeje vyhnuli daňovému testu, který byl prodloužen z šesti měsíců na pět let," uvedla Doležalová. Aktivnější podle ní byly i firmy, které se zabývají prodejem společností "na klíč".

Z obchodního rejstříku bylo loni vymazáno 4032 společností a do likvidace vstoupilo 5470 firem. Počty zanikajících firem jsou zhruba stejné jako o rok dříve. Na konci loňska Čekia ve svých databázích celkem evidovala 290.301 firem, společností s ručením omezeným bylo 92,2 procenta z nich.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK