Sněmovna schválila návrh zákona o nabídkách převzetí

06.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. února (ČTK) - Poslanecká sněmovna v závěrečném čtení schválila návrh nového zákona o nabídkách převzetí. Zákon řeší situace, kdy akcionář získá určitý podíl na hlasovacích právech a musí ostatním akcionářům nabídnout odkup jejich podílů. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil před poslanci zopakoval, že tento návrh startuje revizi obchodního práva a je základem nového obchodního zákoníku. Norma nyní zamíří do Senátu a k podpisu prezidentovi.

Podle Pospíšila jde o dobrovolnou záležitost, a nikoli takzvaný squeeze-out, tedy vytěsňování malých akcionářů. Tím se nyní zabývá Ústavní soud. Až vydá své rozhodnutí, bude nutné zákon novelizovat, řekl již dříve zpravodaj k zákonu Daniel Rovan (ODS).

Zákon má drobným podílníkům umožnit, aby včas mohli prodat své akcie, pokud se změní vlastnická struktura společnosti. Obchodní zákoník bude nyní nadále obsahovat pouze obecnou úpravu veřejného návrhu akcionářům na koupi akcií. Nový zákon se zaměří pouze na návrh související s ovládnutím cílové společnosti.

Poslanci schválili také novelu zákona o Celní správě ČR. Podle této novely bude moci Celní ředitelství v Českých Budějovicích vydávat nebo rušit osvědčení, které některým firmám dává statut tzv. oprávněného hospodářského subjektu. Tyto firmy pak mohou využívat úlevy ve vztahu k celním kontrolám, které se týkají bezpečnosti a zabezpečení. Mohou také využívat zjednodušené postupy stanovené v celních předpisech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK