Češi pracující v Rakousku mají problémy s pojištěním a smlouvami

06.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Vídeň 6. února (ČTK) - Češi pracující v sousedním Rakousku mají nejčastěji problémy se sociálním a zdravotním pojištěním a pracovními smlouvami. Vyplývá to ze zkušeností poradny, která od loňska funguje ve Vídni. Za pět měsíců centrum pomohlo téměř 150 Čechům, nyní se kvůli velkému zájmu plánuje jeho rozšíření, řekla Marta Nováková z jihomoravských odborů, které na projektu spolupracují s rakouskými odboráři.

V Rakousku pracuje několik tisíc Čechů, hlavně z jižní Moravy a jižních Čech. Uplatnění našli většinou ve službách, řada jich pracuje ve zdravotnictví. Jde přitom často o vysoce kvalifikované lékaře.

Častými tazatelkami ve vídeňském centru jsou pečovatelky, které si našly místo v rakouské rodině. Z větší části jsou to Slovenky, i jim poradna pomáhá. "Často nejsou vůbec informovány, nemají moc přehled, co se může a co ne," popsala Nováková. Lidé tak často neví, že není potřeba platit pojištění v ČR a Rakousku zvlášť, že si mohou zřídit jednotné mezinárodní pojištění. Problém je často i v tom, že lidé podepíší špatné a nevýhodné pracovní smlouvy.

V poradně v ulici Laurenzerberg radí právník, odborník na pracovní právo, a to v češtině. Lidé mohou své dotazy posílat také mailem nebo telefonovat.

Poradenský projekt dosud financovala z větší části Evropská unie, nyní ho budou platit rakouské odbory. Podobné středisko by mohlo vzniknout i v Brně, pomáhalo by Rakušanům, ale především Čechům před jejich odjezdem do ciziny. "Lidé často vyjíždí bez znalostí toho prostředí, což je chyba," říká Nováková. V Rakousku například funguje jiný systém odborového sdružování, na pracovníky dbají nejen odbory, ale i dělnická zaměstnanecká komora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK