Škoda Holding s 2900 zaměstnanci chce přijmout 700 lidí

06.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 6. února (ČTK) - Škoda Holding chce letos přijmout 700 lidí, z toho stovku vysokoškoláků. Podnik, který má nyní v ČR 2900 zaměstnanců, loni nabral 530 lidí, téměř pětinu tvořili absolventi středních a vysokých škol. Firma, které se citelně nedostávají kvalifikovaní dělníci, technici ani konstruktéři, přijme k současným 350 až stovku dalších zahraničních pracovníků zejména z Ruska, Ukrajiny a Vietnamu. Řekl to personální ředitel Škody Holding Josef Bernard.

"Stejně jako všechny velké strojírenské firmy máme velký problém naplnit chybějící místa z absolventů učilišť a škol. Přitom zakázek je hodně," dodal. Situace se má zhoršovat, neboť do deseti let bude populace dvacetiletých poloviční.

Firma už motivuje děti na základních školách ke studiu technických a přírodovědných oborů. "Ve druhé polovině roku se otevře v našem areálu aréna vědy a techniky Techmania, první science centrum v ČR," uvedl Bernard. Podnik spolupracuje se dvěma největšími plzeňskými učilišti. "Učni druhého až čtvrtého ročníku mohou získat stipendium 2500 korun měsíčně," uvedla specialistka na lidské zdroje Jana Borowiecká. Za to musí zůstat v podniku nejméně dva roky.

V ČR spolupracují strojírny se čtyřmi univerzitami, jejichž studenti získávají stipendia. Pořádají tréninkové programy na konkrétní projekty. Letos začnou absolventům nabízet rekonstruované byty na pět let. V prvních třech letech budou platit za 3+1 "jen" 3000 Kč měsíčně.

Holding dále hledá inženýry v Rusku, na Ukrajině a dělníky ve Vietnamu. Inženýrů z ciziny má nyní 50, loni přijal prvních deset vysokoškoláků s tříletou praxí z Ruska, letos jich přibude 20 a až 50 dělníků z Vietnamu. Z ciziny chce každoročně získat 20 vysokoškoláků.

"Teď domlouváme nábor 12 elektroinženýrů v Záporoží," řekla Borowiecká. Ukrajina, kde jsou platy poloviční, má velmi silný potenciál kvalitních inženýrů. V Plzni dostanou nástupní plat 1000 euro (26.000 Kč). Holding jim sežene ubytování a půl roku ho hradí.

Podnik dále jedná s Moskevským energetickým institutem. Od září chce na plzeňskou univerzitu převést deset až 15 studentů čtvrtých ročníků. Od Škodovky by dostávali stipendium 8000 Kč měsíčně, v Plzni by museli zůstat tři roky. Na jazykových kurzech by se měli objevit už v červnu. Podobný projekt chystá holding s kyjevskou univerzitou.

Ve Vietnamu, kde je vysoká nezaměstnanost a nízké platy, bude firma v nejbližších týdnech jednat přímo se státními loďařskými podniky v Hanoji, od nichž chce hlavně svářeče a zámečníky.

Zahraničních dělníků přes agentury je ve Škodovce 300, převážně Slováků. Oproti stálým zaměstnancům vykazují pětinásobnou fluktuaci, kolem 50 procent. "Ve Škodovce není jednoduché je zaměstnat, nejde o pásovou, ale kvalifikovanou výrobu, která vyžaduje praxi," řekl ředitel. Průměrná mzda zaměstnanců holdingu je nyní 28.200 korun, u dělníků je o 7000 Kč nižší. Letos vzroste nejméně o šest procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK