Klaus by respektoval změnu ve jmenování členů bankovní rady ČNB

06.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. února (ČTK) - Prezident Václav Klaus nepovažuje současný mechanismus jmenování členů bankovní rady České národní banky za správný a nebránil by se jeho změně. Řekl to na dnešním setkání s poslanci ČSSD v Poslanecké sněmovně, kde se ucházel o jejich hlasy před páteční prezidentskou volbou. Podle platné úpravy jmenuje i odvolává členy bankovní rady prezident. Zákon mu přitom neukládá, aby přihlížel k jiným názorům nebo s někým svůj výběr konzultoval.

Stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka kritizoval Klause za to, že v minulosti údajně nekonzultoval s vládami sociální demokracie nominace členů bankovní rady. "Chtěl bych se také zeptat, zdali v případě, že budete zvolen prezidentem, si budete stejně nekomunikativně počínat i v tom následujícím období?" řekl. Klausovi také vyčetl, že poté, co obměnil celou bankovní radu, v ní převažují odpůrci eura.

"Vy jste na straně jedné řekl: konáte plně v souladu s Ústavou. A vy říkáte, že to není dobře," reagoval Klaus na Sobotku. Odmítl, že by kritizoval svého předchůdce Václava Havla, za to, že by nedostatečně konzultoval svůj výběr. "Já jsem kritizoval zásadně a i teď považuji za chybné, jaký byl u nás zvolen ústavní mechanismus jmenování členů bankovní rady," řekl. Jak dodal, kritizoval výlučnou pravomoc prezidenta jmenovat členy rady. Je přesvědčen, že jmenování by měly předcházet například konzultace, návrh nebo slyšení v některé z komor parlamentu.

"Někteří z vás, kteří jste pamětníci, víte, že to je ironie osudu, že tento zákon byl schválen v těchto lavicích jako souboj s Václavem Klausem. Jako souboj s mocným tehdy předsedou vlády a chtělo se snížit jeho pravomoci, a proto se tato pravomoc dala výlučně do rukou prezidenta republiky," řekl.

"V momentu, kdybyste v parlamentu změnili toto uspořádání a řekli, že prezident není výlučným jmenovatelem členů bankovní rady, já zodpovědně prohlašuji, že by mě ani nenapadlo takovýto zákon vetovat. Já bych s ním souhlasil a říkám to s plnou zodpovědností," uvedl Klaus. "Já si myslím, že to není správně," podotkl.

Bankovní rada je sedmičlenná v čele s guvernérem a viceguvernérem. Všichni jsou jmenováni na šest let. Tento měsíc by měl prezident jmenovat nového člena za dosavadního viceguvernéra Luďka Niedermayera.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK