Na pražskou burzu se vrátily silné prodeje

06.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. února (ČTK) - Akcie na pražské burze po několika dnech opět postihly silné ztráty. Nervozitu mezi investory vnesly obnovené obavy z recese v americké ekonomice. Některé domácí akcie sestoupily o více než čtyři procenta a akcie firmy CME si pohoršily dokonce o 5,59 procenta na 1655 korun. Hlavní index PX klesl o tři čtvrtě procenta na 1532,5 bodu a rozšířil letošní ztrátu nad 15 procent. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Směr obchodování podle obchodníků určily zahraniční trhy. Americké akcie v úterý zažily nejhorší propad za téměř rok a japonský akciový trh následně sestoupil téměř o pět procent. Prodeje se poté přenesly i do Evropy. "Během dne se situace stabilizovala a většina titulů se dostávala do kladných hodnot, avšak stále byla patrná nervozita související s obavami o vývoj americké ekonomiky," uvedl makléř firmy Cyrrus Aleš Jandejsek.

Akcie farmaceutické společnosti Zentiva oslabily o 4,41 procenta na 942 korun, a přišly tak o výjimečné postavení jediné ziskové emise elitního obchodního systému SPAD letošního roku. Akcie Zentivy od konce loňského roku klesly o 3,1 procenta; vůbec nejhorší z tohoto pohledu byly na burze akcie autobazaru AAA Auto s více než třetinovým sestupem.

Cena akcií realitní společnosti Orco Property spadla o 4,2 procenta na 1710 korun. Jandejska to překvapilo, protože Orco v návrhu pro valnou hromadu oznámila, že pro podporu tržní ceny akcií navrhuje odkup vlastních akcií až do výše deseti procent kapitálu při výrazném rozšíření možného cenového pásma akcií pro odkup.

Akcie Komerční banky naopak vyrostly o 2,03 procenta na 3867 korun. Důvodem poptávky byly podle brokerů i spekulace o možném zájmu banky HSBC o koupi Société Générale, mateřského ústavu české banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK