Koruna opět překonala rekord k euru

06.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. února (ČTK) - Česká měna v závěru dnešního obchodování překonala rekord vůči euru a posílila na 25,55 Kč/EUR. Vyplývá to z informací Patria Online. Koruně vedle růstu akcií ve světě zřejmě pomohla i očekávání před zítřejším jednáním ČNB. Vůči dolaru koruna posílila na 17,45 Kč/USD.

Koruna dnes v úvodu měla snahu oslabovat, vývoj ve světě však směr jejích kroků obrátil a nasměroval kurz až k úterní rekordní hodnotě 25,57 Kč/EUR. "Kolem té se kurz nějaký čas držel a v závěru ji ještě stihl překonat, když se dostal na 25,55 CZK/EUR," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Koruně pomáhá přesvědčení finančního trhu, že Česká národní banka ve čtvrtek zvýší dvoutýdenní reposazbu z 3,50 procenta na 3,75 procenta. "Podle nás sice vůbec není možno hovořit o 'jistotě', ale pouze o mírně nadpoloviční pravděpodobnosti, ale každopádně tato víra investorů koruně svědčí," uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Dolar dnes velké změny nezaznamenal, jeho kurz k euru byl o něco slabší na 1,4650 USD/EUR. "Jediným číslem dne byla americká produktivita za předchozí kvartál. Růst produktivity o 1,8 procenta překonal odhady, jednotkové náklady práce naopak rostly pomaleji," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK