Americké akcie opět zpevňují

06.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. února (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dnešního obchodování zvyšovaly a nepokračovaly v mohutném propadu z úterý. Pomohly především solidní výsledky hospodaření některých velkých firem, což podle analytiků naznačuje, že problémy v realitním sektoru nezasahují tak velkou část ekonomiky, jak se předpokládalo.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.365 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst asi o 0,8 procenta. Širší index S&P 500 zpevnil o jedno procento na 1350 bodů a podobně index Nasdaq Composite si připsal 1,1 procenta na 2336 bodů.

Investory potěšily především výsledkové zprávy zábavní společnosti Walt Disney a mediální skupiny Time Warner. Oba podniky měly v závěru loňského roku sice nižší zisk než o rok dříve, hlavním důvodem ale byl jednorázový příjem na konci roku 2006, který zkresluje srovnání.

Akcie začaly zpevňovat hned po otevření trhu, během dopoledne se ranních zisků sice krátce vzdaly, později se ale k růstu vrátily. Síla růstu se s blížícím se polednem už jen zvyšovala. Akcie Walt Disney zpevnily o více než pět procent a z báze Dow Jonesova indexu měly i nejvyšší zisk. Podobně akcie Time Warner vzrostly téměř o čtyři procenta.

Zájem byl také o akcie výrobních firem, jako je Caterpillar. Ten měl ale v úterý i jedny z nejvyšších ztrát kvůli obavám, že pokud se ekonomika ocitne v recesi, tyto podniky pocítí problémy nejvíce.

"Společnost Disney zveřejnila solidní výsledky, což trhu pomáhá," řekl k růstu akcií hlavní obchodník v investiční společnosti OakBrook Investments Giri Cherukuri. Podle něj je možné, že problémy, s nimiž se potýká realitní sektor, se omezí na toto odvětví a na finanční služby. Až si toto investoři uvědomí, akcie v jiných sektorech prý mohou začít růst.

Trh získal podporu i ve zprávě o pokračujícím růstu produktivity práce v USA. Tempo růstu produktivity sice ve čtvrtém čtvrtletí citelně zpomalilo, stále ale zůstává výrazně nad odhady analytiků. Pod kontrolou se zdá být i růst nákladů na práci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK