Americké akcie ve středu opět oslabily

07.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. února (ČTK) - Americké akcie ve středu navzdory počátečnímu nárůstu potřetí za sebou oslabily. Výroky představitelů americké centrální banky (Fed) totiž vyvolaly pochybnosti ohledně dalšího snižování úrokových sazeb ve Spojených státech.

Dow Jonesův index se snížil o 0,53 procenta na 12.200,10 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,76 procenta na 1326,45 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,33 procenta na 2278,75 bodu. Nasdaq se tak propadl již o více než 20 procent ze svého říjnového maxima.

Akcie nejprve oživovaly díky dobrým hospodářským výsledkům mediálních konglomerátů Walt Disney a Time Warner. Později se však vývoj na trhu otočil, protože dva přední představitelé Fedu upozornili, že je třeba mít se nadále na pozoru před inflačními tlaky, a to i navzdory prudkému zpomalení hospodářského růstu. To oslabilo spekulace o tom, že Fed po slabých zprávách o ekonomice přikročí k další mimořádné redukci úrokových sazeb.

"Domnívám se, že se prostě snaží utlumit komentáře z posledních dnů, podle kterých je zapotřebí, aby Fed přikročil k dalšímu snížení sazeb mimo pravidelné zasedání," řekl analytik Subodh Kumar ze společnosti Subodh Kumar & Associates.

Na devizovém trhu euro mírně posílilo vůči dolaru. Investoři očekávají, že Evropská centrální banka dnes ponechá úrokové sazby beze změny na čtyřech procentech. Pozornost se tak bude soustředit zejména na doprovodný komentář prezidenta banky Jeana-Clauda Tricheta.

V závěru newyorského obchodování euro vůči dolaru stouplo o zhruba 0,1 procenta na 1,4620 USD. Vůči japonskému jenu však euro oslabilo o 0,4 procenta na 155,67 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK