Japonské akcie oživily, obavy z recese trvají

07.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. února (ČTK) - Japonské akcie ve čtvrtek smazaly počáteční ztráty a po prudkém středečním propadu oživily. Růst však omezovaly obavy z americké recese a snížené odhady zisků u řady domácích firem. Index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,8 procenta na 13.207,15 bodu.

Ve středu Nikkei spadl o 4,7 procenta na nejnižší úroveň od 28. ledna. Dnes index nejprve klesl až na 12.927,5 bodu, poté však nabral sílu a ztráty smazal.

K růstu dnes dopomohly zejména akcie technologické skupiny Softbank, které využily zlepšeného makléřského hodnocení. Opačně na trh působily akcie vývozců, které slábly v obavách z recese. Ty během týdne zvýšila zpráva o poklesu v americkém sektoru služeb.

Na devizovém trhu dolar mírně stoupl k euru a investoři čekali na rozhodnutí Evropské centrální banky. Bude se zejména sledovat, zda ECB zmírní svůj ostrý protiinflační postoj a bude během roku ochotna podpořit slábnoucí ekonomiku snížením úroků.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru stoupl na 1,4615 USD ze středečního závěru 1,4625 USD. Vůči jenu byl bez větší změny kolem 106,50 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK