Koruna se drží blízko rekordu na 25,57 Kč/EUR

07.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Česká měna v úvodu dnešního obchodování vůči euru lehce ztratila, následně se ale vrátila do blízkosti středečního rekordu na 25,57 Kč/EUR. Proti dolaru koruna mírně oslabila na 17,47 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Trh čeká na výsledky dnešního jednání bankovní rady České národní banky, analytici předpokládají zvýšení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 3,75 procenta.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka může být samotné zvýšení sazeb pro českou měnu pozitivní. Důležitější ale má být odpolední tisková konference, kde bude zveřejněn inflační výhled a jmenovité hlasování členů bankovní rady. "Informace by podle nás měly vyznít pro korunu spíše negativně, když naznačí převažující neochotu dál zvyšovat sazby," uvedl Vlk.

Vedle ČNB budou dnes o sazbách jednat i britská a Evropská centrální banka. V Británii analytici odhadují snížení sazeb o čtvrt procentního bodu, pro eurozónu by se nastavení sazeb měnit nemělo.

Kurz americké měny se drží na 1,4635 USD/EUR. Za důležité Vlk považuje, zda si prezident ECB Jean-Claude Trichet ve svém komentáři k jednání o úrokových sazbách podrží protiinflační rétoriku, tedy jestli vedle inflačních rizik více zdůrazní nebezpečí pro hospodářský růst. "V minulých dnech rostly spekulace, že rétorika se změní, a to oslabovalo euro proti dolaru," doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK