České akcie dnes zrychlily pokles, důvodem vývoj v zahraničí

07.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - České akcie dnes na pražské burze zrychlily pokles z předešlých dvou dnů. O směru tuzemského trhu rozhodl znovu vývoj vyspělých zahraničních burz. Na zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou burza téměř nereagovala. K nejprodávanějším patřily akcie prodejce ojetých aut AAA Auto, které sestoupily o 3,72 procenta na 28,44 koruny. Index trhu PX klesl o 2,06 procenta na 1501 bodů a jeho letošní ztráta činila 17,3 procenta. Výsledky ČTK převzala z burzy.

"Rozhodly ztráty burz v zahraničí. Domácí faktory významný vliv neměly," řekla makléřka firmy Fio Jana Havelková. Sestup cen akcií doprovázely jen podprůměrné obchody. "Investoři měli obavy, co mohou centrální banky provést," připomněla napjatě očekávané rozhodování bankéřů o nastavení úroků, hlavně v eurozóně.

Akcie AAA Auto rozšířily letošní propad již na takřka 36 procent, což bylo nejvíce na burze. Skupina autobazarů AAA Auto, která loni zdvojnásobila počet svých poboček, oznámila, že letos zpomalí tempo své expanze. Počet prodaných vozů se má proti loňsku přesto zvýšit.

Cena akcií chemické skupiny Unipetrol poklesla o 2,93 procenta na 287,8 koruny. Mateřská firma skupiny PKN Orlen oznámila kvůli výkonu české a litevské divize snížení ziskovosti. Nedařilo se ani peněžnímu odvětví. Akcie Komerční banky sestoupily o 2,82 procenta na 3758 korun a akcie Erste odepsaly 2,04 procenta na 908,1 koruny.

Investoři zobchodovali akcie za 2,5 miliardy korun, loňský denní průměr byl 3,7 miliardy korun. Evropská centrální banka přes tlak na snížení ponechala sazby nezměněné. Česká národní banka zvýšila hlavní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, na 3,75 procenta, tedy nejvyšší hodnotu od dubna 2002.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK