Koruna kvůli výhledu sazeb klesla na 25,73 Kč/EUR a 17,73 Kč/USD

07.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Česká měna pozdě odpoledne výrazně oslabovala, po 17:00 klesla na 25,73 Kč za euro. Důvodem byl výhled dalšího vývoje úrokových sazeb. Proti dolaru koruna klesla téměř o 30 haléřů na závěrečných 17,73 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Dopoledne se přitom koruna obchodovala blízko 25,55 Kč/EUR, tedy u hodnoty středečního rekordu. "Přes ztráty akciových trhů, které tlačily dolů i okolní středoevropské měny, se koruně dlouho oslabit nechtělo. Mírně ji naopak posílilo zvýšení sazeb ČNB. Doprovodný komentář však podle očekávání snížil šance na další utahování měnové politiky," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk.

Centrální banka dnes zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, základní sazba tak činí 3,75 procenta. Aktuální prognóza centrální banky počítá také s růstem tržních úrokových sazeb a následně s jejich snížením ještě v roce 2008, řekl po jednání bankovní rady novinářům guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Takové informace podle Vlka ochlazují spekulace na další zvýšení sazeb. Pro korunu je tak dnešní jednání ČNB negativní zprávou, dodal.

Dolar posílil vůči euru na 1,4520 USD/EUR, respektive spíše oslabila společná evropská měna. Stalo se tak po jednání Evropské centrální banky, která vedle inflačních rizik začala více zdůrazňovat, že zpomalení ekonomiky může být výraznější, upozornil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK