MF odstranilo daňové znevýhodnění cizinců pracujících v Česku

07.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Ministerstvo financí přijalo opatření, které s platností od dnešního dne odstraňuje daňové znevýhodnění cizinců pracujících v České republice. Ministerstvo to dnes ČTK sdělilo v tiskové zprávě. Opatřením se u zahraničních zaměstnanců upravuje způsob výběru záloh na daň z příjmů ze závislé činnosti na stejné podmínky a stejnou výši jako u českých zaměstnanců.

Opatření má vyřešit situaci do doby, než bude platit novela zákona o daních z příjmů, která má umožnit přiznání slevy na dani i zahraničním pracovníků bez jakýchkoliv dalších zákonných omezení již při stanovení měsíční zálohy na daň. Novela by měla platit od 1. července.

Jak napsala v sobotu Mladá fronta Dnes, podle nového zákona o dani z příjmu, který začal platit letos, si cizinci pracující v ČR nemohli měsíčně odečítat z vypočtené daně slevu 2070 korun. Měli tak až o 2000 korun nižší čisté výdělky oproti tomu, jak na tom byli až do loňského roku.

V řadě firem, které jsou často na zahraniční pracovní síle závislé, to podle listu vyvolalo velké pozdvižení. Hrozilo totiž, že cizinci si práci v Česku za horších podmínek rozmyslí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK