Americké akcie mírně oslabují, táhne je dolů Cisco Systems

07.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. února (ČTK) - Ceny akcií ve Spojených státech během dopolední části obchodování klesaly. Největší vliv na ně měla společnost Cisco Systems. Investoři se tak zaměřili hlavně na emise firem, které jsou schopny bez větší újmy přestát období hospodářského poklesu i případnou recesi, která Spojeným státům stále hrozí.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.173 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel 0,2 procenta. Širší index S&P 500 byl bez větších změn na 1326 bodech, index Nasdaq Composite ale klesl zhruba o 0,2 procenta na 2275 bodů.

Zájem byl například o akcie nápojového koncernu PepsiCo, který díky růstu kurzu o více než čtyři procenta podpořil index S&P 500. Vzhůru se vydaly rovněž akcie Procter & Gamble, tedy firmy, která vyrábí hlavně zboží denní potřeby.

"Myslím, že se odrážíme ode dna. Je zde rovněž opačná reakce na negativní náladu," řekl hlavní analytik společnosti Solaris Asset Management Tim Ghriskey. Když nálada na trhu klesne na určitou úroveň, začne se zvyšovat i zájem o akcie. Investoři totiž věří, že trh má nejhorší za sebou a čeká jej růst.

Nejhůře si tak vedly akcie technologických společností. Společnost Cisco Systems, která vyrábí směrovače a další zařízení pro správné fungování internetu, totiž zaznamenala pokles poptávky, což ovlivní její hospodaření. To může ukazovat na pokles kapitálových výdajů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK