HN: Kolos Norske Skog prý zavře papírnu ve Štětí

08.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Jeden z největších světových producentů papíru Norske Skog podle dnešních Hospodářských novin uzavře svou továrnu na výrobu novinového papíru ve Štětí a propustí všech 210 zaměstnanců. O čerstvém rozhodnutí jednal ve čtvrtek celý den management jeho české pobočky, píše deník. Papírna s roční výrobou 130 tisíc tun novinového papíru má v Česku dominantní postavení.

"O doporučení náš závod uzavřít jsme se dozvěděli ve středu. Konečné slovo má ještě správní rada, která o něm bude jednat 12. března. Je ale téměř jisté, že s uzavřením továrny ve Štětí bude souhlasit," řekl HN manažer Norske Skog Štětí Tomáš Bujna. Kdy přesně přestane továrna vyrábět, neví. "Jisté ale je, že to bude v nejkratším možném termínu," dodal.

Podle oficiální zprávy z centrály Norske Skog rozhodla o zrušení továrny ve Štětí rada ředitelů 4. února. Z oficiální zprávy vyplývá, že k zastavení výroby ve Štětí by mělo dojít ve druhém čtvrtletí.

Podle HN má Norske Skog vážné problémy. Jeho zisky klesly téměř o třetinu z 1,476 miliardy norských korun (5,7 miliardy českých korun) na 1,06 miliardy. Kvůli propadu zavírá továrny na celém světě a papírna ve Štětí je jednou z nich. Kromě české papírny ve Štětí má skončit také korejská továrna v Cheongwonu s produkcí 190 tisíc tun ročně a jedna výrobní linka v norském Follumu s produkcí 130 tisíc tun.

Bývalou papírnu Roto ve Štětí získal Norske Skog v roce 1997 a během několika let do ní investoval miliony korun. Papírna specializovaná na novinový papír má v současné době v zemi dominantní postavení a patří jí polovina trhu. Co s ní bude, není zatím jasné. Podle Bujny je možné, že se prodá i se zařízením. Podle Josefa Hanzalíka z Jihočeské papírny ve Větřní je velmi pravděpodobné, že někdo z oboru o ni projeví zájem. Jihočeské papírny to ale nebudou, píšou dnešní Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK