Americký Kongres schválil zákon o dočasné podpoře ekonomiky

08.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. února (ČTK) - Americký Kongres ve čtvrtek večer definitivně schválil plán, který má ve volebním roce pomocí dočasných daňových slev a investičních pobídek zabránit propadu slábnoucí ekonomiky do recese. Konečná podoba balíčku má hodnotu 152 miliard dolarů. Na opatřeních se dohodly obě strany zastoupené v Kongresu s prezidentem Georgem Bushem, který nyní dostane zákon k podpisu.

Senát ve čtvrtek nejprve schválil svou, mírně zvýšenou verzi balíku, poměrem 81 ku 16 hlasům. Sněmovna reprezentantů pak tento obměněný plán odhlasovala rovněž výraznou většinou hlasů. Předpokládá se, že Bush podepíše zákon příští týden.

Zákon počítá s jednorázovou daňovou refundací až 600 dolarů (10.500 korun) pro jednotlivce mimo nejbohatší vrstvy a 1200 dolarů pro manžele plus 300 dolarů na každé dítě. Senát navíc prosadil 300 dolarů pro lidi s nízkými příjmy včetně důchodců a invalidních veteránů, kteří neplatí daně z příjmu. Další součástí plánu jsou daňové úlevy na podporu podnikatelských investic do obnovy zařízení.

Ministr financí Henry Paulson na tiskové konferenci s šéfy Kongresu řekl, že šeky ministerstva financí dostane více než 130 milionů Američanů. S jejich distribucí se začne v květnu a do léta to bude hotovo, řekl ministr.

Bush označil plán za dostatečně široký, včasný a efektivní. "Tento zákon pomůže stimulovat spotřební výdaje a urychlit potřebné podnikatelské investice," řekl.

Stimulační plán má odvrátit hrozící ekonomickou recesi. Ekonomika Spojených států je nyní pod tlakem krize na trhu bydlení a potíží na úvěrovém trhu, které začínají zasahovat i další sektory a podle ekonomů by mohly vyvolat hospodářský pokles. Ten by se negativně odrazil v celé globální ekonomice.

Kongresmani vzhledem k listopadovým volbám přistupovali ke stimulačnímu balíku velmi ochotně. Ekonomové však mají o efektivnosti rozdávání peněz širokým vrstvám značné pochyby. Podle některých takovéto dočasné daňové úlevy spotřební výdaje nijak nezvýší a pouze vytvoří velkou díru v rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK