SZPI řešila případ myši zapečené v bochníku chleba

08.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. února (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) řešila v minulých dnech případ, kdy byla v bochníku chleba zapečená myš. Na základě podnětu od spotřebitele provedla kontrolu přímo u výrobce, kde zjistila velké množství nedostatků. S majitelem pekárny z Břestu na Kroměřížsku zahájí správní řízení. Provozovatel už závady odstranil a pokračuje ve výrobě, řekla mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Na případ upozornila zákaznice pekařství, která si v lednu zakoupila chleba a na nějaký čas jej zamrazila. "Když jej však na začátku tohoto týdne chtěla zkonzumovat, našla uvnitř zapečenou myš. Spotřebitelka podala podnět na krajské hygienické stanici, která jej předala brněnskému inspektorátu SZPI," řekla Šmídtová.

Pekárnu v Břestu, která prý chleba vyrobila, provozuje podnikatel Evžen Křiva. Inspektory údajně nejprve nechtěl vpustit dovnitř. Rozmyslel si to až poté, co inspektoři zavolali na pomoc policii. "Na místě poté zjistili, že provozovna nesplňuje celou řadu hygienických předpisů: v prostorách určených pro výrobu a expedici pečiva byl celkový nepořádek, na parapetech se usazovala špína, podlaha i stěny byly znečištěné, na některých místech se odlupoval strop nebo byl plesnivý, nikdo z pracovníků pekárny nepoužíval osobní ochranné pomůcky - zejména pokrývky hlavy, díže i míchačka na těsto obsahovaly zbytky starého těsta," popsala situaci uvnitř pekárny Šmídtová.

Ve výrobní hale se podle ní také nacházely předměty nesouvisející s výrobou, například čisticí prostředky. Pekárna navíc vyráběla i přesto, že již delší dobu byla mimo provoz prosévačka, pomocí níž se z mouky odstraňují hrubé nečistoty.

Inspektoři zjistili nedostatky také v dokumentech. Nebyly jim předloženy doklady o školení zaměstnanců v otázkách hygieny. Provozovatel také v rozporu se zákonem nevypracoval systém kritických bodů, který slouží právě k eliminaci systémových chyb při výrobě, dodala mluvčí.

Kvůli velkému množství nedostatků se kontrola v provozovně protáhla až do nočních hodin. Pracovníci pekárny objevené závady okamžitě vyřešili, proto nemusela být zastavena výroby. "Dnes ráno jsme v provozovně provedli opakovanou kontrolu a vše je v pořádku, funguje i prosévačka. Za hrubé porušení povinností bude s majitelem zahájeno správní řízení, ve kterém mu hrozí pokuta v řádu desítek tisíc korun," řekla Šmídtová. Dodala, že s podobným stavem ve výrobních podnicích a přístupem kontrolovaných osob se inspektoři setkávají výjimečně, obecně jsou podle ní hygienické podmínky ve výrobnách na dobré úrovni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK