Pražská burza dopoledne mírně rostla

08.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Na pražské burze se dopoledne obchodování s akciemi téměř zastavilo. Podle makléřů nebyla důvodem volba nového českého prezidenta, ale nejistota investorů z dalšího vývoje na mezinárodních akciových trzích. Mizivé obchody byly i na burzách v zahraničí. Hlavní index tuzemských akcií PX přidal kolem 11:30 mírných 0,07 procenta na 1502,1 bodu, vyplývalo z průběžných výsledků.

Objem obchodů se všemi akciemi činil hluboce podprůměrných zhruba 750 milionů korun. "Hlavní důvodem je nejistota z toho, co se bude dít, jak se bude dále vyvíjet akciový trh ve světě," uvedl makléř společnosti Wood & Company Filip Kejla s tím, že volbě prezidenta investoři na kapitálových trzích význam nepřikládají.

Přes 100 milionů korun se objemem přehouply pouze tři emise. Zatímco akcie energetické skupiny ČEZ zpevnily o procento na 1214 korun, akcie banky Erste klesly o 1,65 procenta na 893 korun a akcie Komerční banky si pohoršily o 0,3 procenta na 3747 korun.

Poslanecká sněmovna a Senát dnes zahájily společnou schůzi, při níž by měly zvolit budoucího prezidenta republiky na příštích pět let. O přízeň zákonodárců se znovu uchází prezident Václav Klaus. Má jediného protikandidáta, kterým je Jan Švejnar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK