Každý osmý Evropan kvůli bezpečnostním rizikům nenakupuje po síti

08.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. února (zpravodaj ČTK) - Zhruba každý osmý člověk v Evropské unii se kvůli obavám o bezpečnost vyhýbá nakupování po internetu. Češi se ale v tomto ohledu řadí mezi národy, které se on-line nákupům z těchto důvodů vyhýbají vůbec nejméně v celé unii. Z bezpečnostních důvodů po síti nenakupují v Česku tři ze 100 lidí. Vyplývá to z dat, které dnes zveřejnil Evropský statický úřad (Eurostat).

Podle údajů pocházejících z roku 2006 se nejvíc lidí ve věkové skupině od 16 do 74 let obává nakupování přes internet kvůli bezpečnosti ve Španělsku a Finsku, a to 27, respektive 26 procent dotázaných. Nejméně, mezi pouhým procentem obyvatel, je tento postoj rozšířen v Rumunsku. Hned za ním pak následuje Bulharsko, Česko, Irsko a Lotyšsko, kde to jsou tři procenta lidí.

Průměr za unii se pak pohybuje kolem 12 procent, což představuje zhruba každého osmého člověka. Na Slovensku po internetu kvůli bezpečnostním obavám přes internet nenakupuje osm lidí ze 100.

Celkově se ale počet lidí, kteří si už někdy po síti objednali nějakou službu či zboží, zvyšuje. Zatímco v roce 2005 to bylo jen 24 procent, tak loni už to bylo 30 procent lidí ve zmiňované věkové skupině. Vůbec nejvíce se pak přes internet nakupuje v Dánsku a Nizozemsku (55 procent), nejméně naopak v Bulharsku a Rumunsku (tři procenta).

V České republice loni podle údajů Eurostatu tento počet dosahoval 17 procent, na Slovensku o procento méně. V obou případech jde v rámci "sedmadvacítky" o podprůměr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK