O pracovníky, jež má propustit Norske Skog ve Štětí, je už zájem

08.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štětí (Litoměřicko) 8. února (ČTK) - O pracovníky, které má propouštět uzavíraná papírna firmy Norske Skog ve Štětí na Litoměřicku, už projevily zájem firmy z regionu, ale i ze středních Čech. Na litoměřický úřad práce jich už dnes ráno několik volalo a poptávalo především stavební a dělnické profese. Sdělil to ředitel litoměřického úřadu práce Ivan Vilím.

Podle manažera štětského podniku Tomáše Bujny je jednou z priorit centrály firmy pomoc propouštěným zaměstnancům. O konkrétních podmínkách propouštění se bude v podniku ještě vyjednávat, ale nejdříve po schválení uzavření podniku správní radou, která má zasednout k jednání 12. března.

"Je potěšitelné, že už ráno se ozvaly firmy, které nutně shání zaměstnance pro své provozy," řekl Vilím. Mezi jinými projevily zájem například firma Siemens, která už pracovníky ze Štětí vozí do svého závodu u Brandýsa nad Labem. Ozvaly se také firmy z okolí Prahy, které poptávají nejvíce skladové dělníky. Stavební dělníky jsou ochotné ihned přijmout i některé místní stavební firmy.

S personálním vedením závodu má jednat ředitelka pobočky úřadu práce ve Štětí. "Potencionálně uvolňovaní pracovníci by ani nemuseli chodit na úřad práce a rovnou by mohli kontaktovat firmy, které mají o pracovníky zájem," uvedl Vilím. O to, že by propouštění nějak razantně zvýšilo nezaměstnanost v regionu, nemá Vilím strach.

"Dvě stě lidí není zase tolik, větší problémy byly, když propouštěla Lovochemie Lovosice, která měla 3000 zaměstnanců, nebo původní papírny Sepap právě ve Štětí, kde pracovalo 4500 lidí," dodal Vilím. V mikroregionu Štětsko bylo na konci ledna bez práce více než 11 procent obyvatel v produktivním věku.

Podle Bujny bude papírna ve Štětí svým odběratelům papír dodávat, pokud bude továrna v provozu. "Následně zabezpečíme odběratelům dodávky papíru z jiných závodů firmy Norske Skog," řekl ČTK Bujna. Firma má další papírny po celém světě, v Evropě jsou kromě Norska i v Německu, Rakousku, Nizozemsku a Francii. Na českém trhu by se tak nedostatek novinového papíru neměl v souvislosti s uzavřením provozu objevit.

Podle starostky Štětí Zdeňky Rulíškové město zpráva o uzavření místní továrny na výrobu novinového papíru Norske Skog zaskočila, ředitel firmy to starostce oznámil ve čtvrtek. Společně se dohodli na pomoci hledat zaměstnání propuštěným pracovníkům firmy.

"Je už hodně firem, které k nám do města zajíždějí, a vozí si pracovníky do svých firem i ve vzdálenějším okolí," uvedla starostka. O uplatnění propuštěných lidí na trhu práce nemá velké obavy, zvláště ne o pracovníky na vyšších postech. "Do Prahy je to od nás 40 minut vlakem, už tam jezdí od nás spousta pracovníků," dodala starostka. Město se bude snažit všem lidem pomoci, ale podle starostky bude nyní ležet velká role na úřadu práce.

Firma Norske Skog je jedním z největších světových producentů papíru. O uzavření továrny ve Štětí a propuštění všech 210 zaměstnanců rozhodla rada ředitelů 4. února. Papírna ve Štětí má na českém trhu dominantní postavení, ročně vyrábí 130.000 tun novinového papíru. Firma Norske Skog přišla do Štětí v roce 1997.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK