Akcie na pražské burze počtvrté klesly

08.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Ceny tuzemských akcií na pražské burze počtvrté po sobě klesly. O obchodování měla kvůli slabé aktivitě na zahraničních burzách a nedostatku nových podnětů zájem jen malá část investorů. Hlavní index PX sestoupil o 0,43 procenta na 1494,6 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Pod prodejním tlakem byly peněžní firmy. Akcie banky Erste oslabily o 2,75 procenta na 883,1 koruny a cenné papíry Komerční banky klesly o 0,8 procenta na 3728 korun. Nejvíce nákupních objednávek naopak přitáhly akcie energetické skupiny ČEZ, které vzrostly o 1,16 procenta na 1216 korun. Celkem změnily majitele akcie za zhruba 1,9 miliardy korun, což nebyla ani polovina ročního průměrného objemu.

Pozornost investorů nevzrušivé obchodování postupně odvádělo jinam. "Lze předpokládat, že většina investorů je již na víkendu. Ti, co jsou v práci, tak pravděpodobně sledují spíše prezidentskou volbu než vývoj na našem trhu," popsal odpoledne dění makléř firmy Patria Finance Viktor Reischig.

O prezidentské křeslo usilují prezident Václav Klaus a jeho protivník Jan Švejnar. Výsledek, který do konce obchodů nebyl známý, by finanční trhy ovlivnit neměl. "Neočekáváme žádnou reakci trhů, protože prezident má minimální vliv na hospodářskou politiku," uvedli analytici firmy Atlantik finanční trhy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK