Pražská burza v 6. týdnu obnovila pokles

08.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu nepotvrdila předchozí oživení a vrátila se k poklesu. Na světových kapitálových trzích se podle obchodníků opět rozhořely obavy z recese americké ekonomiky, což se projevilo i v tuzemsku. Nejprodávanější byly akcie banky Erste, které si pohoršily o takřka 6,9 procenta na 883,1 koruny. Hlavní index PX odepsal 3,03 procenta na 1494,6 bodu. Z letošních šesti týdnů tak akcie uzavřely se ztrátou již pětkrát, vyplývá ze statistik.

Na vývoj cen akcií také působila vyjádření vedení některých podniků k očekávaným výsledkům za loňský rok a investiční doporučení. Příkladem byly akcie prodejce ojetých vozů AAA Auto, které spadly o 6,7 procenta na 28,45 koruny. Společnost Wood & Company zahájila analytické hodnocení akcií AAA Auto doporučením "prodat", což odůvodnila i obavami o ziskovost firmy.

Akcie mediální skupiny CME ztratily 5,5 procenta na 1616 korun. CME chce koupit od svých partnerů všechny zbylé minoritní podíly v ukrajinské televizní stanici Studio 1+1. V té CME patří 60 procent. Akcie výrobce léčiv Zentiva poklesly o 5,2 procenta na 936,1 koruny. Zentiva neplánuje na letošek významné akvizice. Firma si chce oddechnout po rychlé expanzi, kterou završila loňskou koupí turecké firmy Eczacibasi, a soustředit se na konsolidaci skupiny.

Akcie realitní skupiny Orco Property sestoupily o 5,1 procenta na 1683 korun. Orco má problém se změnami daní, které vstoupily v platnost od ledna. Podle finančního šéfa Orka tak může míra zdanění negativně ovlivnit ziskovost firmy. Situace na finančních trzích také nutí Orco k opatrnosti při dalších akvizicích.

Jako jedny z mála brzdily sestup akcie energetické skupiny ČEZ, které přidaly 1,3 procenta na 1216 korun. K propadům se nepřidaly ani akcie pojišťovacího koncernu Vienna Insurance Group (VIG), které rozšířily podle analytiků nedostatečnou nabídku akcií v tuzemsku. Akcie VIG zakončily týden na ceně 1398 korun; obchodování zahájily v úterý na 1393 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK