Americké akcie mírně klesají

08.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. února (ČTK) - Akcie na amerických trzích zahájily poslední den týdne nepatrným poklesem, vyšší zájem byl ale o technologické tituly v čele se softwarovou společností Microsoft. Všechny hlavní indexy se sice krátce dostaly i do zisku, nakonec u něj však setrval pouze indikátor trhu Nasdaq.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.174 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,6 procenta. Během dopoledne byl ale i v zisku. Podobně širší index S&P 500 se vzdal ranního zisku a oslabil o půl procenta na 1331 bodů. Pouze index Nasdaq Composite zpevnil asi o 0,3 procenta na 2300 bodů.

Na trhu jsou ale stále znát obavy z recese, což je podle analytiků hlavní důvod, proč se indexy po dosavadních vysokých ztrátách neodrazí ode dna. Nynější růst je ale důležitý z technického hlediska, protože už hrozilo, že dlouhotrvající propad přeroste v takzvaný medvědí trh. Tak se říká období, kdy ceny akcií vytrvale klesají.

Investory zlákaly k nákupům nízké ceny akcií některých firem z oblasti vyspělých technologií. Náladu na trhu zlepšila také zpráva, že společnost Amazon odkoupí vlastní akcie až za miliardu dolarů. Takový krok je většinou vnímán jako výraz důvěry managementu ve vlastní podnik.

Akcie společnosti Amazon zpevnily o více než čtyři procenta, zatímco Microsoft si připsal zhruba tříprocentní zisk. Výrazně se zvýšil také kurz akcií počítačové společnosti Hewlett-Packard.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK