G7: Růst světové ekonomiky stále ohrožuje několik faktorů

09.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. února (ČTK) - Světová ekonomika je sice zatím v dobré pozici, stále je však množství rizikových faktorů, které její růst ohrožují, jako jsou hlubší propad amerického trhu s bydlením, zpřísnění úvěrových podmínek a vysoké ceny ropy a komodit. Vyplývá to z prohlášení ministrů financí a guvernérů centrálních bank Skupiny sedmi průmyslově nejvyspělejších států (G7). Ti současně přislíbili, že podniknou náležité akce, aby zajistili stabilitu na globálních trzích. Přesněji se však k jednotlivým opatřením nevyjádřili.

Skupina ve svém závěrečném prohlášení také vyzvala přední světové vývozce ropy, aby zvýšily těžbu, a pomohly tak zmírnit ceny ropy, které jsou jedním z hlavních důvodů vysoké inflace. Samotné prohlášení se však blíže nevěnuje vývoji směnných kurzů, o kterých ministři na svém zasedání také jednali. Ministři pouze zopakovali již dřívější prohlášení a opět vyzvali Čínu, aby urychlila růst své domácí měny jüan.

Rizika poklesu podle ministrů stále přetrvávají. Mezi největší rizika patří zhoršení trhu s bydlením v USA, zpřísnění podmínek pro poskytování úvěrů způsobených problémy na finančních trzích, vysoké ceny ropy a komodit a očekávání dalšího růstu inflace v některých zemích. "Nadále budeme pokračovat v důkladném sledování vývoje a podnikneme příslušné akce, ať samostatně nebo ve skupině, abychom tak zajistili stabilitu a růst našich ekonomik," uvádí se v prohlášení.

V poslední době rostou výzvy, aby G7 zvýšila počet koordinovaných akcí, které by pomohly odvrátit propad na finančních trzích. Jednotlivé země se však liší v názoru na to, jaká opatření jsou ta správná.

Ministři financí také naléhají na vývozce ropy, aby zvýšili těžbu. Podle nich současné vysoké ceny ropy pramení hlavně z rostoucí světové poptávky a z geopolitického napětí. Zástupci ropného kartelu OPEC již několikrát zopakovali, že ropy na trhu je dostatek a za růstem cen ropy stojí hlavně spekulanti.

V říjnovém prohlášení se země G7 k těžbě ropy nevyjadřovaly a dříve pouze mluvily o tom, že je potřeba zvýšit kapacitu rafinerií a energetickou efektivitu. Minulý měsíc však ceny ropy překročily rekordních 100 dolarů za barel a výrazně zvyšují globální inflaci. Komplikují tak situaci centrálních bank, které se snaží podpořit ekonomický růst, ale musí současně bojovat s vysokou inflací. V poslední době se sice ceny ropy stáhly k 90 dolarům za barel kvůli obavám, že pokles ekonomiky se odrazí v nižší poptávce, v pátek však kvůli obavám z přerušení dodávek na trh a předpovědi chladného počasí v USA vzrostly o čtyři procenta.

Představitelé G7 také vyzvali finanční společnosti, aby okamžitě zveřejnily ztráty, které by mohly mít v souvislosti s finanční krizí, a posílily svůj kapitál. Banky doposud oznámily odpisy spojené s krizí na americkém trhu s rizikovými hypotékami ve výši více než 100 miliard dolarů. Očekává se však, že tato částka není konečná, zvláště evropské banky zřejmě neodhalily ještě veškeré ztráty.

Do skupiny zemí G7 se řadí Spojené státy, Japonsko, Německo, Británie, Francie, Itálie a Kanada, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK