Chybějící ČOV prý obce stihnou postavit, musí ale dostat dotace

10.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. února (ČTK) - Obce a města, které nemají vyhovující čističky a kanalizace, se většinou shodují, že je do konce roku 2010 stihnou postavit či modernizovat, a splní tak závazek Česka vůči EU. Musí ale na projekty získat dotace, samy na tak vysoké investice nemají peníze, vyplývá z ankety ČTK. Investice si v Česku vyžádají 4,9 miliardy Kč.

Podle ministerstva zemědělství není na stavbu či modernizaci čističek a kanalizací připraveno 134 obcí. Některé to přiznávají, jiné ale tvrdí, že jsou na ministerském seznamu hříšníků neprávem.

Podle údajů ministerstva údajně nemá vyhovující čistírnu například město Žacléř na Trutnovsku. Vedení města to však odmítá. "Již dva roky máme čistírnu, v níž jsme za zhruba 30 milionů korun instalovali novou technologii splňující všechny normy," řekl žacléřský starosta Miroslav Vlasák.

Další města tvrdí, že s přípravou projektů již začala. "Máme zpracován projekt i dokumentaci pro získání dotace. Čekáme na vyhlášení výzvy pro podávání žádostí, což má být na počátku března. Oprava čistírny bude stát kolem 60 milionů korun a očekáváme, že z evropských fondů získáme až 90 procent této částky," řekl starosta Velkých Opatovic na Blanensku Jiří Bělehrádek.

Ne všichni oslovení zástupci samospráv ale věří, že závazky v termínu splní. Pro některé jsou navíc dotace nedosažitelné a budou si muset vypomoct komerčním úvěrem. Například Rudná u Prahy čističku má, ale musí ji zvětšit. Radnice se však bojí, že dotace získají přednostně ty obce, které čističky ještě nemají, a Rudná tak rozšíření své ČOV nestihne.

Podle starosty Dětmarovic Lumíra Mžika je budování centrálních čistíren odpadních vod na Karvinsku velkým problémem. Domy zde jsou od sebe vzdáleny asi 200 metrů, takže by zde vznikla kanalizace dlouhá 100 kilometrů, což by stálo asi miliardu korun. "Věřím, že do roku 2010 někdo dostane rozum a budeme moci čistit přímo u zdroje, nikoliv centrálně," naznačil starosta. Do roku 2010 by měly v Dětmarovicích vzniknout dvě malé čističky pro hustěji zastavěnou část obce.

Některé obce se rozhodly připravit společné projekty. "Společně také požádáme o evropské dotace, čekáme jen na březnové vyhlášení dotačního titulu. Není pravda, že nepodnikáme žádné kroky. Naopak děláme všechno proto, abychom stihli termín 2010," řekl starosta Mořkova na Novojičínsku Jiří Rýc.

Jiný přístup zvolila Severočeská vodárenská společnost která se rozhodla, že nebude čekat na dotace z EU a zahájila projekt s názvem Dolní Labe za přibližně 600 milionů korun. Ten zahrnuje rekonstrukci čtyř čistíren odpadních vod v západní oblasti Ústeckého kraje.

Česko má vůči Evropské unii závazek, že do konce roku 2010 budou všechny obce s více než 2000 obyvateli čistit odpadní vody podle evropských směrnic. Pokud to ČR nesplní, hrozí jí ze strany Evropské komise sankce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK